Πράσινη πόλη

Μια πόλη φιλική προς το περιβάλλον σχεδιάζουν να δημιουργήσουν οι κινεζικές αρχές στις εκβολές του ποταμού Γιανγκ Τσέ.  Εκτιμάται ότι θα αποτελέσει πρότυπο και για άλλες πόλεις, ενώ έχει σχεδιαστεί ώστε να διαθέτει ενεργειακή αυτάρκεια. Ωστόσο, περιβαλλοντολόγοι πιστεύουν ότι η δημιουργία της θα μπορούσε να καταστρέψει ένα σημαντικό οικοσύστημα.

Ο υγροβιότοπος της κινεζικής οικολογικής πόλης αποτελεί ένα περιβαλλοντικό κόσμημα. Το νησί  ονομάζεται Τσονγκμίνγκ και μεγάλη έκταση του είναι πλέον καλλιεργήσιμη. Εδώ παράγονται λαχανικά και ντομάτες, ενώ εκτρέφονται ζώα, ψάρια και καβούρια. Όμως, όλα αυτά, πρόκειται να αλλάξουν. Μέχρι το 2040, εδώ θα υπάρχει μια πόλη με μισό εκατομμύριο κατοίκους. Έχει σχεδιαστεί, όμως, ως μία από τις πρώτες 'πράσινες' πόλεις του κόσμου, που θα καταναλώνει ελάχιστη ενέργεια. Θα εξαρτάται το λιγότερο δυνατό από τον άνθρακα.

Αυτό που κάναμε εδώ δεν θα συμβεί μόνο μία φορά, γιατί η Ντονγκτάν, αν και θα είναι μικρή, αποτελεί καλό πρότυπο για τη Σανγκάη, για ολόκληρη την Κίνα, ακόμη και τον κόσμο. Θα χρειασθεί πολύς χρόνος μέχρι να εξελιχθεί σε αυτάρκη πόλη δηλώνει κινέζος αξιωματούχος. 

Η  πρώτη φάση πρόκειται να ξεκινήσει σε μόλις τρία χρόνια. Ένα μεγάλο μέρος της ενέργειας της Ντονγκτάν θα προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές, όπως τον άνεμο και τον ήλιο. Ωστόσο, μερικοί περιβαλλοντολόγοι την αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό, φοβούμενοι ότι η δημιουργία της ίσως καταστρέψει το σημαντικό οικοσύστημα αυτού του υγροβιοτόπου. Οι υπεύθυνοι υποστηρίζουν ότι θα φροντίσουν τον υγροβιότοπο, όμως οι αγρότες φοβούνται ότι θα τους πάρουν τη γη.

Δεν θα μπορούμε να κάνουμε τίποτα αν πάρουν τη γη. Ελπίζω ότι θα μας δώσουν κάποια αποζημίωση, γιατί έχουμε επενδύσει όλα μας τα χρήματα σε αυτά τα χωράφια διαμαρτύρεται ένας κινέζος αγρότης.

Όμως, οι υπεύθυνοι του σχεδίου υποστηρίζουν ότι θα υπάρχει χώρος για ανθρώπους διαφόρων επαγγελμάτων και επιπέδων εισοδήματος. Το σχέδιο είναι πρωτοποριακό και φιλόδοξο. Αν επιτύχει, ίσως δείξει το δρόμο και σε άλλες χώρες, ως ανταπόκριση στην επείγουσα ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος και μείωσης της μόλυνσης.


Οι ειδήσεις του BBC World μεταδίδονται στα ελληνικά από την Τηλεόραση του ΣΚΑΪ από Κυριακή έως Παρασκευή στις 18.35 και στις 21.35.
Πηγή: Πηγή: BBC