Κλείσιμο

Η ταχύτητα σκοτώνει το περιβάλλον

Οι αυτοκινητόδρομοι της Γερμανίας είναι το ιδανικό των εραστών της ταχύτητας ανά τον κόσμο. Μπορείτε να οδηγήσετε εκεί όσο γρήγορα θέλετε. Για να μειωθούν όμως οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκέπτεται να επιβάλει ως όριο ταχύτητας τα 80 μίλια, ή 120 χιλιόμετρα την ώρα. Οι Γερμανοί οδηγοί, αλλά και η κυβέρνησή τους, δεν είναι πολύ ευτυχείς.

Ο Τόρστεν Κβάντε δεν είναι οδηγός της F1 αλλά  πουλά ασφάλειες. Στην αούτομπαν όμως οδηγεί γρήγορα. Πολύ γρήγορα! Κι αυτό γιατί σε μεγάλο μέρος του δικτύου αυτοκινητοδρόμων της Γερμανίας δεν υπάρχει όριο ταχύτητας.

"Έχω γρήγορο αυτοκίνητο, έχω τη δυνατότητα να οδηγώ γρήγορα--και το διασκεδάζω. Οπότε, γιατί να μην οδηγώ γρήγορα; " ρωτά με απορία ο γερμανός οδηγός.

Όμως οι Γερμανοί οδηγοί υφίστανται πιέσεις για να κόψουν ταχύτητα. Ήδη υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί. Τώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να επιβληθούν όρια ταχύτητας σε ολόκληρο το δίκτυο, για να αντιμετωπισθεί η αλλαγή του κλίματος.

Η εισαγωγή του ορίου ταχύτητας 120 χιλιομέτρων στους γερμανικούς αυτοκινητοδρόμους μπορεί να μειώσει αμέσως τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 2 ή 3%.

Οι Γερμανοί υπερηφανεύονται ότι είναι ένα από τα πιο "πράσινα" κράτη στον κόσμο, μια χώρα που ενδιαφέρεται έντονα για το πειρβάλλον. Όμως, πίσω από το τιμόνι, στον αυτοκινητόδρομο, μετατρέπονται σε ένα έθνος Σουμάχερ. Εξ ου και για πολλούς εδώ η διάσωση του πλανήτη μπαίνει σε δεύτερη μοίρα εν σχέσει με την ταχύτητα.

Η γερμανική κυβέρνηση έχει επικρίνει την ιδέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κατά τη μεγαλύτερη γερμανική λέσχη αυτοκινητιστών, η ιδέα είναι επικίνδυνη.

"Ο κίνδυνος είναι ότι το όριο ταχύτητας προκαλεί ανία στον οδηγό. Μπορεί λοιπόν κι εκείνος να προκαλέσει δυστύχημα, ή ό,τι άλλο, επειδή βαριέται!" τονίζει ο Κβάντε. 

Ούτε και οι αυτοκινητοβιομηχανίες είναι ιδιαίτερα ευχαριστημένες. Η BMW ισχυρίζεται ότι τα τελευταία της μοντέλα ήδη εκπέμπουν λιγότερο διοξείδιο του άνθρακος, και άρα δεν χρειάζονται όριο ταχύτητας. Αλλά ούτε και ο Τόρστεν θα κόψει ταχύτητα.

Υπάρχουν τόσα αέρια σ' όλον τον κόσμο, που η γρήγορη οδήγηση είναι αμελητέα--είναι τόσο μικρό ποσοστό, που δεν κάνει διαφορά.

Κάτι που δείχνει ότι θα χρειασθεί προσπάθεια για να πεισθούν οι Γερμανοί να μειώσουν τους έξαλλους ρυθμούς τους.


Οι ειδήσεις του BBC World μεταδίδονται στα ελληνικά από την Τηλεόραση του ΣΚΑΪ από Κυριακή έως Παρασκευή στις 18.35 και στις 21.35.
Πηγή: Πηγή: BBC