Νέα έρευνα αποκαλύπτει την ανθρώπινη στάση έναντι της κλιματικής αλλαγής

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μακράν η πιο βαθιά σκεπτικιστική χώρα όσον αφορά την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με νέα μεγάλη έρευνα της YouGov σε 28 χώρες (η Ελλάδα δεν συγκαταλέγεται).

Το 15% των Αμερικανών πιστεύει είτε ότι το κλίμα της Γης δεν αλλάζει είτε ότι η ανθρωπότητα δεν φέρει την παραμικρή ευθύνη. Πρόκειται για μακράν το μεγαλύτερο ποσοστό ανάμεσα στις χώρες όπου διενεργήθηκε η δημοσκόπηση και σχεδόν τριπλάσιο σε σχέση με τον μέσο όρο.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε λίγες ημέρες πριν την έναρξη συνόδου κορυφής υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών για την προστασία του περιβάλλοντος, όπου περίπου 60 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων αναμένεται να προβούν σε δεσμεύσεις για πολιτικές υπέρ της προστασίας του πλανήτη.

Ανάμεσά τους δεν θα βρίσκεται ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει δρομολογήσει έξοδο της Ουάσιγκτον από την συμφωνία του Παρισιού, συμφωνία που αποσκοπεί στην συγκράτηση της αύξησης της θερμοκρασίας σαφώς κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου.

Πέραν των ΗΠΑ οι μεγαλύτεροι σκεπτικιστές σχετικά με την κλιματική αλλαγή είναι οι πολίτες της Σκανδιναβίας και της Μέσης Ανατολής, περιοχές που έως τώρα δεν έχουν πληγεί ιδιαίτερα από φυσικές καταστροφές.

Οι έρευνες στην Νορβηγία, την Σουηδία, την Δανία και την Σαουδική Αραβία κατέδειξαν πως λιγότεροι από τέσσερις στους δέκα βλέπουν την ανθρώπινη δραστηριότητα ως κύρια αιτία για την κλιματική αλλαγή.

Στις ίδιες χώρες κυριαρχεί η αίσθηση ότι η ζωή δεν θα επηρεαστεί ιδιαίτερα από την κλιματική αλλαγή κι ότι οι κυβερνήσεις τους δεν μπορούν να πράξουν πολύ περισσότερα από ό,τι ήδη κάνουν ώστε να αποτρέψουν την επιδείνωση της κατάστασης.

Στον αντίποδα, κάτοικοι ασιατικών και νοτιοευρωπαϊκών, όπως η Ινδία, η Ισπανία και η Ιταλία πιστεύουν πολύ περισσότερο στην επίδραση του ανθρώπου στο κλίμα και πιστεύουν ότι τόσο οι ίδιοι όσο και οι κυβερνήσεις τους θα μπορούσαν να συμβάλουν περισσότερο.

Η έρευνα έγινε σε δείγμα 30.000 ανθρώπων μεταξύ 11 Ιουνίου και 22 Ιουλίου.
Πηγή: skai.gr