Μοναδικό κρανίο προγόνου μας ηλικίας 3,8 εκατ. ετών βρέθηκε στην Αφρική

Σχεδόν πλήρες κρανίο ανθρωπίδη ηλικίας περίπου 3,8 εκατομμυρίων ετών ανακάλυψαν παλαιοντολόγοι στην Αιθιοπία, πιθανώς αλλάζοντας τα δεδομένα στην κατανόησή μας για την εξέλιξη των ειδών που οδήγησαν στον σημερινό άνθρωπο.

Το κρανίο αποδίδεται σε ενήλικο αρσενικό του είδους Australopithecus anamensis, το παλαιότερο στο γένος των αυστραλοπίθηκων, το οποίο έζησε πριν από περίπου 4,2 έως 3,8 εκατομμύρια χρόνια στην Αφρική.

Καλά διατηρημένα οστά από αυτή την περίοδο είναι εξαιρετικά σπάνια και το κρανίο επέτρεψε στους επιστήμονες να ανακατασκευάσουν το πρόσωπο του ανθρωπίδη.

Οι αυστραλοπίθηκοι θεωρούνται «κλειδί» στην εξέλιξη του μεταγενέστερου γένους Homo, όμως δεν γνωρίζουμε ποια είδη είναι πρόγονοι του ανθρώπου και ποια είναι μακρινοί μας «ξάδελφοι» που ανήκουν σε διαφορετικά κλαδιά του ίδιου εξελικτικού «δένδρου».

Ένα από τα σημαντικότερα συμπεράσματα της ερευνητικής ομάδας είναι ότι ο A. anamensis συνυπήρξε για τουλάχιστον 100.000 χρόνια με τον «διάδοχό» του, τον Australopithecus afarensis, στο οποίο ανήκει ο περίφημος σκελετός «Λούσι».

Αυτό έρχεται σε σύγκρουση με την σημερινή θεωρία της «αναγέννησης», η οποία θέλει το ένα είδος να αντικαθίσταται από το άλλο με γραμμική εξέλιξη.


Πηγή: Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κλίβελαντ

Αντίθετα, το πόρισμα των παλαιοντολόγων που εξέτασαν το αποκαλούμενο κρανίο MRD εγείρει το ερώτημα αν τα δύο είδη είχαν ανταγωνιστική σχέση στην αναζήτηση τροφής και για έλεγχο γης. Δεν αποκλείεται φυσικά τα δύο είδη να είχαν σεξουαλικές επαφές, όπως συνέβη αργότερα με τους σημερινούς ανθρώπους και τους Νεάντερνταλ.

Τα συμπεράσματα των ερευνητών του MRD πρέπει να ενισχυθούν από περαιτέρω μελέτες προτού γίνουν κοινώς αποδεκτά, όμως στην πράξη προσθέτουν ένα ακόμα κομματάκι στο τεράστιο παζλ της ανθρώπινης εξέλιξης, όπου οι ερωτήσεις ακόμα είναι πολύ περισσότερες από τις απαντήσεις.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν σε δύο ξεχωριστά κείμενα στο περιοδικό Nature. Επικεφαλής της ομάδας και της ανασκαφής ήταν ο έφορος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Κλίβελαντ, Γιοχάνες Χάιλε-Σελασιέ.
Πηγή: skai.gr