Ανάλυση ΣΚΑΪ: Ρεκόρ 9ετίας στις φωτιές στον Αμαζόνιο

Τον μεγαλύτερο αριθμό πυρκαγιών που έχουν καταγραφεί τα τελευταία εννέα χρόνια αντιμετωπίζει το δάσος του Αμαζονίου, σύμφωνα με ανάλυση δεδομένων της αρμόδιας υπηρεσίας INPE της Βραζιλίας από τον ΣΚΑΪ.

Από τις αρχές του έτους έως σήμερα έχουν εντοπιστεί δορυφορικά τουλάχιστον 42.269 φωτιές στον ευρύτερο οικοσύστημα του Αμαζονίου, που συνιστά τον μεγαλύτερο αριθμό εστιών για το πρώτο οκτάμηνο του έτους από το 2010.

Μόνον τον Αύγουστο έχουν διαπιστωθεί 26.345 εστίες, που και πάλι αποτελεί υψηλό εννιαετίας.

Η ζημιά μπορεί να είναι ακόμα μεγαλύτερη, καθότι οι δορυφόροι δεν μπορούν πάντοτε να φωτογραφίσουν φωτιές που καίνε χαμηλή βλάστηση κάτω από το κάλυμμα των δένδρων.

Οι φωτιές είχαν κάψει 18.629 τετραγωνικά χιλιόμετρα στο βιο-σύστημα του Αμαζονίου έως τον Ιούλιο, δίχως να έχουν υπολογιστεί ακόμα η αποψίλωση του Αυγούστου. Η καμένη γη ισοδυναμεί χονδρικά με το 7% της Ελλάδας. Πρόκειται για την μεγαλύτερη κατεστραμμένη έκταση σε αυτό το διάστημα του έτους από το 2016.

Πέραν της καταστροφής του δάσους και της τοπικής βιόσφαιρας, οι πυρκαγιές έχουν προκαλέσει περιβαλλοντική βλάβη μέσω απελευθέρωσης μονοξειδίου του άνθρακα, όπως φανερώνουν μετρήσεις από δορυφόρο του ευρωπαϊκού δικτύου Copernicus.

Την προηγούμενη Τετάρτη κοντά στις εστίες φωτιάς η παρουσία του CO μετρήθηκε σε πενταπλάσια συχνότητα σε σχέση με άλλες ζώνες.

Image
Πηγή: Copernicus

Σημειώνεται πάντως πως το φετινό κύμα πυρκαγιών στον Αμαζόνιο δεν συνιστά τόσο μεγάλη απόκλιση από ευρύτερα ιστορικά δεδομένα, γεγονός που καταδεικνύει ότι σε βάθος χρόνου η καταστροφή του «πνεύμονα» της Γης είναι τεράστια.

Κατά την ξηρασία του 2005, που αποδίδεται στο φαινόμενο Ελ Νίνιο, οι φωτιές στον Αμαζόνιο ξεπέρασαν τις 213.000 και οι καμένες εκτάσεις πλησίασαν τα 161.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Η φετινή καταστροφή δεν περιορίζεται στην περιοχή του Αμαζονίου. Σε ολόκληρη την Βραζιλία έχουν εντοπιστεί δορυφορικά 80.626 φωτιές έως σήμερα το 2019, που ισοδυναμεί με αύξηση 78% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τα στοιχεία της INPE.

Στο ξεχωριστό οικοσύστημα Σεράντου, που θυμίζει σαβάνα και βρίσκεται νοτιοανατολικά του Αμαζονίου, έχουν εντοπιστεί τουλάχιστον 24.104 πυρκαγιές.

Η φετινή «έκρηξη» έρχεται μετά από δύο συναπτά χρόνια μειώσεων, με συνέπεια πέρυσι ο αριθμός των εστιών να είναι ο χαμηλότερος από το 2013.

Την άνοιξη ο πρόεδρος Ζαΐρ Μπολσονάρου απέλυσε τον επικεφαλής της INPE, αμφισβητώντας την ακρίβεια των δεδομένων της υπηρεσίας. Στην συνέχεια απέδωσε την αύξηση των εστιών σε δράση Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, χωρίς να παρουσιάσει αποδεικτικά στοιχεία.

Πριν λίγες ημέρες, εν μέσω διεθνούς κατακραυγής, ο κ. Μπολσονάρου παραδέχτηκε πως η Βραζιλία δεν διαθέτει τα μέσα ώστε να αντιμετωπίσει μόνη της την καταστροφή. Προσέθεσε όμως πως η κριτική από χώρες όπως η Γαλλία υποκρύπτει απόπειρα παρέμβασης σε εσωτερικές υποθέσεις της Μπραζίλια και προδίδει αποικιοκρατική νοοτροπία.

Στο έργο της κατάσβεσης συμμετέχει πλέον και ο στρατός.
Πηγή: skai.gr