Κλείσιμο

Ηράκλειο: Εθελοντικές ομάδες καθάρισαν την παραλία Καρτερού

«Γίνε η αλλαγή που περιμένεις…»

Με το σύνθημα αυτό, το κάλεσμα συμμετοχής και αλληλεγγύης, οι εθελοντικές ομάδες Ζω δρω, Pi3, Heraklion Εco Voise, 'Αταχτοι και Green team Uoc με πάνω από 150 μέλη βρέθηκαν στην παραλία του Καρτερού στο Ηράκλειο στο Παλιό Ξενία και "σάρωσαν" την παραλία συλλέγοντας ότι μπορεί να θεωρηθεί ή είναι σκουπίδι.

Όταν ενώνονται ομάδες για καλό σκοπό, αυτό που μπορούν να καταφέρουν, είναι σημαντικό, λένε τα ίδια τα μέλη των εθελοντικών ομάδων, που περισυνέλεξαν, «κάτι πάνω από 450 κιλά σκουπιδιών, μπάζων και άλλων απαράδεκτων σκουπιδιών», όπως αναφέρουν. Μικρά παιδιά έδωσαν το παρόν για να αλλάξουν την κατάσταση αλλά να στείλουν και το μήνυμα τι μπορεί να συμβεί όταν ο ένας άνθρωπος ενώνεται με τον άλλον και όλοι μαζί προχωράμε προς τον ίδιο σκοπό. «Είμασταν περισσότεροι από 150 ΕΘΕΛΟΝΤΑΡΕΣ…», το φωνάζουν και στη δράση καθαρισμού της παραλίας αυτό το οποίο μένει και εντυπωσιάζει είναι μία πολύ μεγάλη αλήθεια: «'Ανθρωποι έφεραν την παραλία σε αυτήν την κατάσταση…άνθρωποι την άλλαξαν».

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο φοιτητής του Φυσικού τμήματος του Πανεπιστημίου Κρήτης, Χάρης Λίβας, που συμμετείχε με την Green Team στον καθαρισμό του Καρτερού, για το πόσο σημαντικό είναι να είμαστε αλληλέγγυοι όχι μόνο προς τους ανθρώπους αλλά και στο περιβάλλον, είπε ότι: «Είναι πολύ σημαντικό για όλη την κοινωνία και όχι μόνο για τους νέους ανθρώπους διότι το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής μας αφορά όλους.

Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε πως έχει επηρεαστεί αρνητικά όλος ο πλανήτης. Μέχρι πρότινος ειδικά στην Ελλάδα είχαμε την πεποίθηση ότι η κλιματική αλλαγή είναι κάτι μακρινό. Όμως ακούμε τώρα ότι στην Βραζιλία γίνεται μια τεράστια οικολογική καταστροφή με τις φωτιές στο δάσος του Αμαζονίου, όπως επίσης αντίστοιχα είχαμε και στην Σιβηρία πριν ένα μήνα. Ακούμε για καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους στην Ελλάδα, εν μέσω καλοκαιριού, και σφοδρές πλημμύρες το χειμώνα, με αποτέλεσμα νεκρούς ανθρώπους.

Βλέπουμε ότι οι θάλασσες μας έχουν γεμίσει πλαστικά και σκουπίδια κάθε είδους. Δεν γίνεται να συνεχίσουμε προς την ίδια κατεύθυνση. Δυστυχώς όμως ακόμα και τώρα, πολλοί, και ιδιαίτερα άνθρωποι με δύναμη και εξουσία, αρνούνται την ύπαρξη του προβλήματος αυτού. Όμως αυτό δεν πρέπει να αποτελεί δικαιολογία για κανέναν. Αν αλλάξουμε εμείς σαν κοινωνία θα αλλάξουν όλα. Αν εμείς μάθουμε να σεβόμαστε τη φύση και το περιβάλλον γύρω μας, τότε πραγματικά θα μπορούμε να μιλάμε για μια νίκη της ανθρωπότητας απέναντι στο μεγαλύτερο πρόβλημα που έχει αντιμετωπίσει έως τώρα».

Το κοινωνικό τους μήνυμα πέρα από την πράξη, δράση που είχε αποδέκτη την φύση, το περιβάλλον, το μέρος που περπατάμε και ζούμε ήταν πως: «Είναι στο χέρι μας….Ο Θεός μας έδωσε δύο χέρια, ένα για να βοηθάμε τον εαυτό μας και ένα για να βοηθάμε τους άλλους».
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ