Καταστρέφεται ο πνεύμονας του πλανήτη: Επιτάχυνση αποψίλωσης του Αμαζονίου

Επιταχύνεται η καταστροφή του μεγαλύτερου "πνεύμονα" του πλανήτη. Κατά 20% αυξήθηκε το προηγούμενο έτος η αποψίλωση των δασών του Αμαζονίου σύμφωνα με μια μη κυβερνητική οργάνωση που παρακολουθεί το τροπικό δάσος επί δύο δεκαετίες.

Η ανεξέλεγκτη υλοτόμηση καθώς και η συστηματική μετατροπή της ζούγκλας του σε βοσκότοπους και καλλιεργήσιμες εκτάσεις ευθύνονται για μεγάλο μέρος της καταστροφής, που σημειώνεται μάλιστα συχνά σε προστατευόμενες περιοχές. 

Ο περιβαλλοντικός όμιλος Imazon δήλωσε ότι δορυφορικές φωτογραφίες έδειξαν ότι η περιοχή έχασε 2.169 τετραγωνικά χιλιόμετρα δάσους από τον Αύγουστο έως τον Απρίλιο, αύξηση κατά 1.807 τετραγωνικά χιλιόμετρα συγκριτικά με την ίδια περίοδο το προηγούμενο έτος. 

Το έτος παρακολούθησης της ΜΚΟ ξεκινάει τον Αύγουστο, προκειμένου να ταιριάζει με την ξηρά περίοδο της Βραζιλίας, οπότε τα ποσοστά καταγραφής της υλοτόμησης είναι συνήθως υψηλότερα.

Ο πρόεδρος της χώρας Ζαΐρ Μπολσονάρο και ο υπουργός περιβάλλοντος Ρικάρντο Σάλες αμφισβητούν την κλιματική αλλαγή και τις συνέπειές της, τασσόμενοι υπέρ της επέκτασης της εξόρυξης και της βιομηχανικής γεωργίας στον Αμαζόνιο και τις προστατευόμενες περιοχές.

Και οι δύο πιστεύουν ότι οι περιβαλλοντικοί νόμοι και οι ακτιβιστικές περιβαλλοντικές οργανώσεις «αντιτάσσονται στην οικονομική ανάπτυξη της Βραζιλίας».

Πηγή: skai.gr