Στο «κόκκινο» οι τιμές των ρύπων στην Αττική λόγω της φωτιάς στην Εύβοια

Σε υψηλό επίπεδο έχουν εκτιναχθεί την Τρίτη τα επίπεδα των συγκεντρώσεων αιωρούμενων σωματιδίων σε όλο το λεκανοπέδιο της Αττικής λόγω της μεγάλης φωτιάς που μαίνεται από τα ξημερώματα στην Εύβοια σύμφωνα με τη διαδικτυακή πλατφόρμα της PANACEA. Η πλατφόρμα διαθέτει δίκτυο παρακολούθησης των σωματιδιακών συγκεντρώσεων PM2.5 (αιωρούμενα σωματίδια με διάμετρο 2,5 εκατομμυριοστά του μέτρου) με τοποθέτηση μετρητών καταγραφής στα μεγάλα ελληνικά αστικά κέντρα. 

Είναι ενδεικτικό ότι η ποιότητα του αέρα είναι πολύ κακή τόσο στο κέντρο, όσο και στον Πειραιά, τα Βόρεια ή τα Νότια Προάστια, ενώ σε ορισμένες περιοχές οι τιμές υπερβαίνουν κατά πολύ τα 50 PM2.5 που θεωρείται επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία. 

Τα δεδομένα της καταγραφής ανανεώνονται στη διαδικτυακή πλατφόρμα σε σχεδόν πραγματικό χρόνο. Για την ερμηνεία των επιπέδων, που παρέχονται σε όρους συγκέντρωσης κατά μάζα, χρησιμοποιείται η ακόλουθη χρωματική κλίμακα – δείκτης, σύμφωνα με τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος:



Σημειώνεται ότι για την μέτρηση των συγκεντρώσεων PM2.5 στο σάιτ χρησιμοποιούνται αισθητήρες οπτικής καταγραφής αριθμού σωματιδίων. Οι μετρητές βαθμονομούνται μέσω σύγκρισης με όργανα αναφοράς. Παρ’ όλα αυτά, καθώς η χρησιμοποιούμενη οπτική μέθοδος μέτρησης δεν είναι πρότυπη, οι συγκεντρώσεις που παρέχει δεν είναι απευθείας συγκρίσιμες με τις προβλεπόμενες οριακές τιμές από τα πρότυπα ποιότητας ατμόσφαιρας. 

 Î›ÏŒÎ³Ï‰ της χρησιμοποιούμενης μεθόδου μέτρησης των λεπτών σωματιδίων, κατά τη διάρκεια επεισοδίων μεταφοράς σκόνης (αδρά σωματίδια) οι αναφερόμενες συγκεντρώσεις ενδέχεται να αποκλίνουν από τις πραγματικές συνθήκες.

Στα γραφήματα απεικονίζεται η  διακύμανση των συγκεντρώσεων, με βήμα 15 λεπτών και σε βάθος 7 ημερών. Παρέχονται αποτελέσματα για 8 θέσεις μέτρησης εντός του λεκανοπεδίου Αττικής, την Ξάνθη, τα Ιωάννινα και τη Φινοκαλιά. 

Δείτε σε πραγματικό χρόνο πώς εξελίσσονται τα επίπεδα αιθαλομίχλης στην Αττική


(Tα επίπεδα αιθαλομίχλης όπως παρουσιάζονταν στις 13:07)


Σε εγκύκλιο του, το Υπουργείο Υγείας,  Î±Î½Î±Ï†Î­ÏÎµÎ¹ τα μέτρα για την προστασία Ï„ων πολιτών από τις καταστροφικές επιπτώσεις μιας πυρκαγιάς. 



Πηγή: skai.gr