Άλλαξαν φύλο

Αρσενικά αμφίβια μπορούν να μετατραπούν σε θηλυκά υπό την επίδραση της ρύπανσης του φυσικού τους περιβάλλοντος , αποκαλύπτει έρευνα σουηδικού εργαστηρίου.

Η διαπίστωση αυτή μπορεί να συμβάλει στην εξήγηση των λόγων για τους οποίους περίπου το ένα τρίτο των ειδών των βατράχων στον κόσμο απειλούνται με εξαφάνιση, αναφέρεται στα συμπεράσματα της έρευνας η οποία θα δημοσιευθεί τον Μάιο στην αμερικανική επιθεώρηση Environmental Toxicology and Chemistry.

Δύο διαφορετικά είδη βατράχων εκτέθηκαν, στο πλαίσιο της έρευνας, σε επίπεδα οιστρογόνων αντίστοιχα με αυτά που συναντώνται στα ύδατα της Ευρώπης, των ΗΠΑ και του Καναδά, στο εργαστήριο του Πανεπιστημίου της Ουψάλα στη Σουηδία.

Τα αποτελέσματα ήταν διαφωτιστικά: αν και αρχικά τα θηλυκά αντιπροσώπευαν ποσοστό κάτω του 50%, η ισορροπία μεταβλήθηκε σημαντικά για τους βατράχους που χωρισμένοι σε τρεις ομάδες εκτέθηκαν σε διαφορετικά επίπεδα οιστρογόνων.

Από τα αμφίβια που εκτέθηκαν σε χαμηλά επίπεδα συγκέντρωσης ορμονών δύο φορές λιγότερα μετατράπηκαν σε θηλυκά. Στις δύο ομάδες που εκτέθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα οιστρογόνων, οι βάτραχοι έγιναν θηλυκοί κατά 95% στην πρώτη περίπτωση και κατά 100% στη δεύτερη.

"Τα αποτελέσματα αυτά είναι πολύ ανησυχητικά", λέει η Σεσίλια Μπεργκ, συντάκτης μαζί με την Ιρίνα Πέτερσον της έκθεσης. "Διαπιστώσαμε αυτές τις θεαματικές αλλαγές εκθέτοντας τους βατράχους σε μία μόνον ουσία. Στη φύση είναι δυνατόν να υπάρχει συγκέντρωση πολλών ακόμη ουσιών ταυτοχρόνως".

Σύμφωνα με την ερευνήτρια του Πανεπιστημίου της Ουψάλα, και άλλες έρευνες στις ΗΠΑ έδειξαν ότι αρσενικοί βάτραχοι μετατράπηκαν σε θηλυκούς όταν εκτέθηκαν στο φυσικό τους περιβάλλον σε φυτοφάρμακο που παράγει οιστρογόνα.

"Τα φυτοφάρμακα και άλλες βιομηχανικές χημικές ουσίες μπορούν να ενεργήσουν όπως τα οιστρογόνα στον οργανισμό. Αυτό μας ώθησε να πραγματοποιήσουμε την έρευνα", λέει η Σεσίλια Μπεργκ.

Μεταξύ των βατράχων που άλλαξαν φύλλο , ορισμένοι έγιναν θηλυκοί ικανοί να αναπαραχθούν, ενώ άλλοι απέκτησαν ωοθήκες αλλά και όχι και σάλπιγγες, και άρα έγιναν στείροι.

Αν όλοι οι βάτραχοι γίνουν θηλυκοί, αυτό θα είχε καταστροφικές συνέπειες για τον πληθυσμό τους, σχολιάζει η ερευνήτρια.

Το μόνο μέτρο που μπορεί να ληφθεί άμεσα θα ήταν η βελτίωση της επεξεργασίας των υδάτων στις ζώνες όπου μπορούν να επηρεασθούν οι βάτραχοι, με το φιλτράρισμα της συγκέντρωσης των οιστρογόνων που προέρχονται από τα αντισυλληπτικά χάπια και τα βιομηχανικά κατάλοιπα.
Πηγή: skai.gr