Τα γαλάζια δάκρυα της Κίνας: To μοναδικό φαινόμενο των νησιών Μάτσου (vid)

Τα βράδια του καλοκαιριού τα νερά γύρω από τα νησιά Μάτσου παίρνουν μια απόκοσμη λάμψη… Πρόκειται για το γνωστό, στους ντόπιους, φαινόμενο « τα γαλάζια δάκρυα της Κίνας".

Στην πραγματικότητα το εντυπωσιακό φαινόμενο δημιουργείται λόγω της μεγάλης συγκέντρωσης μικροσκοπικών οργανισμών βιο-φωταυγείας που ονομάζονται ντινοφλαγκελάτες.

Κάθε χρόνο πλήθος τουριστών σπεύδει να δει από κοντά το παράξενο φαινόμενο με αρκετούς να κάνουν λόγο για ένα ιδιαιτέρα όμορφο και ρομαντικό θέαμα.

Στην πραγματικότητα όμως εκτός από μαγευτικό, το τοπίο είναι και ταυτόχρονα επικίνδυνο αφού οι ντινοφλαγελάτες κάνουν τα νερά τοξικά.

Οι ντινοφλαγελάτες τρέφονται με τοξική άλγη και καθώς τρώνε απελευθερώνουν αμμωνία και άλλα χημικά, ενώ καταναλώνουν και το οξυγόνο γύρω τους με τέτοιο ρυθμό που δε μένει τίποτα για τα άλλα πλάσματα στα γύρω νερά τα οποία ασφυκτιούν και πεθαίνουν.

Τα αίτια του φαινομένου δεν έχουν αποσαφηνιστεί εντούτοις οι ειδικοί εκτιμούν πως ενδεχομένως να συσχετίζεται με ρύπανση από αγροτικές δραστηριότητες που καταλήγει στη θάλασσα μέσω του ποταμού Yangtze .

Τα τοξικά απόβλητα αποτελούν κύρια τροφή των ντινοφλαγελατών που εν συνεχεία απελευθερώνουν χημικά και αμμωνία στο νερό.

Παράλληλα καταναλώνουν μαζικά το οξυγόνο ώστε δεν περισσεύει για τα υπόλοιπα θαλάσσια πλάσματα που ασφυκτιούν και πεθαίνουν.



Με πληροφοφίες από: LIVESCIENCE 


Πηγή: skai.gr