Κλείσιμο

Σε μηδενική εκπομπή ρύπων κατ' αντιστάθμιση έως το 2050 στοχεύει η Βρετανία

Η Βρετανία υιοθετεί ως νομικά δεσμευτικό στόχο τον κατ' αντιστάθμιση μηδενισμό της εκπομπής ρύπων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου έως το 2050.

Η απόφαση λήφθηκε από την απερχόμενη πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, με την κυβέρνησή της να εγκρίνει τροπολογία στο σχετικό νόμο του 2008, που μέχρι σήμερα προέβλεπε μείωση της εκπομπής επικίνδυνων ρύπων κατά 80% έως το 2050.

Μετά από την αναγγελία παραίτησής της η κα Μέι έχει στρέψει την προσοχή της σε ζητήματα πολιτικής πέρα από το Brexit, που μονοπώλησε την πρωθυπουργία της. 

Μετά από ανακοινώσεις περί αύξησης των δαπανών για την παιδεία και περί ανάληψης πρωτοβουλιών για την εξάλειψη της σύγχρονης δουλείας, η υπηρεσιακή πρωθυπουργός της Βρετανίας δήλωσε ότι η προσπάθεια μηδενισμού των εκπομπών ρύπων θα ωφελήσει πέρα από το περιβάλλον και τις επόμενες γενιές και το εθνικό δημόσιο σύστημα υγείας.

Η Βρετανία γίνεται η πρώτη χώρα-μέλος του G7 που νομοθετεί υπέρ ενός τόσο φιλόδοξου στόχου, αν και σκανδιναβικές χώρες έχουν θέσει τον ίδιο στόχο με ορίζοντα πριν από το 2050.

Το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει «καθαρή μηδενική» εκπομπή ρύπων, που σημαίνει ότι θα γίνει προσπάθεια ώστε οι ρύποι από οικίες, μέσα μεταφοράς, γεωργία και βιομηχανίες να αντισταθμίζονται από δράσεις αφαίρεσης της ποσότητας διοξειδίου του άνθρακα που εκλύεται στην ατμόσφαιρα, όπως τη φύτευση δέντρων.

Το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει επίσης την αξιοποίηση των λεγόμενων «διεθνών πιστώσεων άνθρακα», που σημαίνει ότι στο συνολικό υπολογισμό της καθαρής μείωσης των ρύπων η Βρετανία θα μπορεί να πληρώνει αναπτυσσόμενες χώρες για να περιορίσουν τους δικούς τους ρύπους.

Ο στόχος της μηδενικής εκπομπής ρύπων έως το 2050 είχε προταθεί το Μάιο από τη συμβουλευτική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή, η οποία πάντως είχε αποφανθεί ότι θα ήταν «αναγκαίο» να μη γίνει χρήση των διεθνών πιστώσεων άνθρακα.

Η κυβέρνηση υιοθέτησε την πρόταση παρά τις προειδοποιήσεις του υπουργού Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ ότι το κόστος της λήψης των απαραίτητων μέτρων θα μπορούσε να ανέλθει σε 1 τρισεκατομμύριο λίρες.

Πηγή: Θανάσης Γκαβός - Λονδίνο