Η Μαλαισία επιστρέφει τους τόνους πλαστικών σκουπιδιών που της έστειλαν

Η Μαλαισία θα στείλει έως και 3.000 τόνους πλαστικών απορριμμάτων πίσω στις χώρες από τις οποίες προήλθαν, δήλωσε σήμερα η υπουργός Περιβάλλοντος της Κουάλα Λουμπούρ, η οποία έρχεται να προστεθεί στον κατάλογο των ασιατικών χωρών που αρνούνται πλέον να δεχθούν τα σκουπίδια των πλούσιων χωρών.

Η Μαλαισία έγινε πέρυσι ο βασικός προορισμός παγκοσμίως των πλαστικών απορριμμάτων μετά την απαγόρευση των εισαγωγών τους από την Κίνα, η οποία δεχόταν περισσότερα από 7 εκατομμύρια τόνους το έτος.

Δεκάδες εργοστάσια ανακύκλωσης είχαν εμφανιστεί ξαφνικά στη Μαλαισία, πολλά χωρίς άδειες λειτουργίας και οι κοινότητες διαμαρτύρονταν για περιβαλλοντικά προβλήματα.

Η Γέο Μπι Γιν, υπουργός Ενέργειας, Τεχνολογίας, Επιστήμης, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, δήλωσε ότι 60 κοντέινερ με απορρίμματα που είχαν εισαχθεί παράνομα στη Μαλαισία θα σταλούν πίσω.

"Αυτά τα εμπορευματοκιβώτια εισήχθησαν παράνομα στη χώρα με ψευδή έγγραφα και άλλες παραβάσεις, που έγιναν σαφώς σε παραβίαση της περιβαλλοντικής μας νομοθεσίας", δήλωσε η Γέο σε δημοσιογράφους αφού επιθεώρησε τα φορτία στο Πορτ Κλανγκ, στα περίχωρα της πρωτεύουσας.

Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Ροντρίγκο Ντουτέρτε έδωσε εντολή την περασμένη εβδομάδα στην κυβέρνησή του να μισθώσει ιδιωτική εταιρεία θαλάσσιων μεταφορών για να στείλει 69 κοντέινερ με απορρίμματα πίσω στον Καναδά και να τα αφήσει ακόμη και εντός των χωρικών του υδάτων αν αρνηθεί να τα δεχθεί.

Ο Καναδάς δήλωσε ότι τα απορρίμματα αυτά, τα οποία είχαν εξαχθεί στις Φιλιππίνες μεταξύ του 2013 και του 2014, εστάλησαν στη χώρα αυτή βάσει εμπορικής συναλλαγής που έγινε χωρίς την συγκατάθεση της κυβέρνησης.

Ο Καναδάς συμφώνησε να πάρει πίσω τα απορρίμματα, αλλά ο Ντουτέρτε έχασε την υπομονή του ενόσω γίνονταν οι ρυθμίσεις και έδωσε εντολή για να φύγουν.

Αξιωματούχοι στη Μαλαισία έχουν εντοπίσει τουλάχιστον 14 χώρες προέλευσης των ανεπιθύμητων αυτών απορριμμάτων, στις οποίες περιλαμβάνονται οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η Γαλλία, ο Καναδάς, η Αυστραλία και η Βρετανία.

Η Γέο σημείωσε ότι οι πολίτες των ανεπτυγμένων κρατών δεν γνωρίζουν σε μεγάλο ποσοστό ότι τα σκουπίδια τους, τα οποία πιστεύουν ότι ανακυκλώνονται, αντ' αυτού εξάγονται ως επί το πλείστον στη Μαλαισία, όπου απορρίπτονται με τη χρήση επιβλαβών μεθόδων για το περιβάλλον.

Μια εταιρεία ανακύκλωσης που έχει έδρα στη Βρετανία εξήγαγε έως και 50.000 τόνους πλαστικών απορριμμάτων στη Μαλαισία τα δύο τελευταία χρόνια, πρόσθεσε, χωρίς να την κατονομάσει.

Η Γέο πρόσθεσε εξάλλου ότι θα ζητήσει από τις ξένες κυβερνήσεις να κάνουν έρευνα για τις εταιρείες αυτού του είδους.

"Καλούμε τα ανεπτυγμένα κράτη να αναθεωρήσουν τη διαχείριση που κάνουν των πλαστικών απορριμμάτων και να σταματήσουν να εξάγουν σκουπίδια στις αναπτυσσόμενες χώρες", σημείωσε επίσης.

"Αν στέλνετε φορτία στη Μαλαισία, θα σας τα γυρνάμε πίσω δίχως έλεος", κατέληξε.

Η Μαλαισία έχει ήδη γυρίσει πίσω πέντε κοντέινερ με μολυσμένα πλαστικά απορρίμματα στην Ισπανία.

Τα πλαστικά που δεν είναι κατάλληλα για ανακύκλωση αποτεφρώνονται. Κατά την καύση τους απελευθερώνονται τοξικά χημικά στην ατμόσφαιρα. Ειδάλλως καταλήγουν στη χωματερή, με την πρακτική αυτή να εγκυμονεί κινδύνους μόλυνσης του εδάφους και των υδάτινων πόρων.

Αυτόν τον μήνα, περίπου 180 χώρες συμφώνησαν να τροποποιήσουν τη Σύμβαση της Βασιλείας έτσι ώστε να βελτιωθούν οι σχετικές ρυθμίσεις και να υπάρξει μεγαλύτερη διαφάνεια παγκοσμίως όσον αφορά το εμπόριο πλαστικών απορριμμάτων.

Οι ΗΠΑ, ο πρώτος εξαγωγέας παγκοσμίως πλαστικών απορριμμάτων, δεν έχει επικυρώσει τη συνθήκη αυτή, η οποία συνήφθη πριν από 30 χρόνια.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ