Η Ζιμπάμπουε πουλάει ελέφαντες γιατί δεν έχει χώρο για άλλους

Πληθώρα ελεφάντων φαίνεται πως έχει η χώρα, της ανατολικής Αφρικής, η Ζιμπάμπουε και για να λύσει το πρόβλημά της πουλάει μερικούς στο εξωτερικό.

Τα τελευταία έξι χρόνια πούλησε σχεδόν 100 ελέφαντες κυρίως στην Κίνα και το Ντουμπάι για 2,7 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την υπηρεσία προστασίας της άγριας ζωής, λόγω του υπερπληθυσμού των ελεφάντων. Η τιμή του κάθε ζώου κυμαινόταν από τα 13.500 μέχρι τα 41.500 δολάρια.

«Οι ελέφαντες καταστρέφουν τις εγκαταστάσεις, τις σοδειές και απειλούν τον ίδιο τον άνθρωπο» δήλωσε ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας πάρκων και προστασίας της πανίδας, Τινάσε Φαράουο.

Όπως ενημέρωσε ο ίδιος την τελευταία πενταετία έχουν καταγραφεί 200 θάνατοι από ελέφαντες ενώ έχουν καταστραφεί τουλάχιστον 70.000 στρέμματα καλλιεργειών.

«Έχουμε 84.000 ελέφαντες στη χώρα, με δυνατότητα να φιλοξενήσουμε μόνο 50.000. Πιστεύουμε στην αειφόρο διαχείριση των πόρων και για αυτό πού και πού πουλάμε μερικούς ώστε να μπορέσουμε να φροντίσουμε καλύτερα τους υπόλοιπους», πρόσθεσε.

Ο Φαράου δήλωσε ότι τα χρήματα από τις νόμιμες πωλήσεις διατέθηκαν σε έργα κατά της λαθροθηρίας, εργασίες διατήρησης, στην έρευνα και στην ευημερία.

Την περασμένη εβδομάδα, οι ηγέτες τεσσάρων χωρών της νότιας Αφρικής, της Μποτσουάνα, της Ναμίμπια, της Ζάμπια και της Ζιμπάμπουε ζήτησαν να χαλαρώσει η απαγόρευση αγοραπωλησίας ελεφαντόδοντου ούτως ώστε να διαχειριστούν καλύτερα τον πληθυσμό των ελεφάντων.

Ωστόσο, ο πληθυσμός των ελεφάντων στην Αφρική μειώθηκε τα τελευταία 10 χρόνια κατά περίπου 111.000 έως 415.000, κυρίως λόγω της λαθροθηρίας για το ελεφαντόδοντο, σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN).
Πηγή: skai.gr