Navarino Environmental Observatory: Προς τη Νέα Οικονομία του Κλίματος

Οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες που παρουσιάζονται για μια νέα οικονομία, υπό το πρίσμα της κλιματικής αλλαγής, καθώς επίσης προτάσεις προώθησης της καινοτομίας για βιώσιμη ανάπτυξη, αποτέλεσαν τον πυρήνα του σεμιναρίου που πραγματοποιήθηκε στην Ακαδημία Αθηνών, από το Περιβαλλοντικό Παρατηρητήριο Navarino Environmental Observatory (ΝΕΟ) και την Πρεσβεία της Σουηδίας. 

Την εκδήλωση, που έθεσε υπό την Αιγίδα της η Προεδρία της Δημοκρατίας, τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος και η Πριγκίπισσα Βικτώρια της Σουηδίας. 

Στο σεμινάριο με τίτλο «Προκλήσεις και Ευκαιρίες για μια Νέα Οικονομία υπό το πρίσμα της Κλιματικής Αλλαγής: Προώθηση της καινοτομίας για Βιώσιμη Ανάπτυξη», ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Σωκράτης Φάμελλος, η Πρέσβης της Σουηδίας κα. Charlotte Sammelin, εκπρόσωποι της πολιτείας, της τοπικής αυτοδιοίκησης, εξέχοντα μέλη της Ακαδημίας Αθηνών, εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων, επιχειρηματίες και στελέχη από τον τραπεζικό και ευρύτερο ιδιωτικό τομέα, παρακολούθησαν με ενδιαφέρον εισηγήσεις διακεκριμένων ομιλητών από την Ελλάδα και την Σουηδία. 



Στο πλαίσιο του σεμιναρίου έμφαση δόθηκε στις ευκαιρίες που απορρέουν από τις κλιματικά έξυπνες επενδύσεις που οδηγούν την αναμόρφωση της Ευρώπης τον 21ο αιώνα. Η ολοκληρωμένη διαχείριση των φυσικών πόρων για την επίτευξη της βιώσιμης ανάπτυξης και ο ρόλος της καινοτομίας, της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων  για την κλιματική μετάβαση παγκοσμίως, τονίστηκαν κατά τη διάρκεια των ομιλιών. Με την ανεξέλεγκτη αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού παράλληλα με την απρόβλεπτη κλιματική αλλαγή, είναι σαφές ότι τώρα είναι η στιγμή να επικεντρωθούμε στις ευκαιρίες της νέας οικονομίας του κλίματος και να εντείνουμε τις προσπάθειες για πολιτική πρωτοβουλία και προσέλκυση επενδύσεων. Όπως αναφέρθηκε, τα τελευταία 70 χρόνια ο πληθυσμός στα αστικά κέντρα έχει εξαπλασιαστεί αγγίζοντας τα 4.2 δισεκατομμύρια κατοίκους, πλέον υπάρχουν πόλεις που αγγίζουν τα 40 εκατομμύρια σε πληθυσμό, δηλαδή τέσσερεις φορές όσο ο πληθυσμός της Ελλάδας ή Σουηδίας, αντίστοιχα, ενώ κάθε μέρα μια νέα Στοκχόλμη και κάθε μήνα μια νέα Αθήνα αναδύονται. Παράλληλα, από το 2000 μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 19 από τα 20 θερμότερα έτη, με τo 2018 να είναι το τέταρτο θερμότερο έτος παγκοσμίως από το 1880. Ομόφωνα συμφωνήθηκε, πως σε μια ταχέως μεταβαλλόμενη κλιματικά εποχή, η επιστήμη διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο, παρέχοντας τη βάση για γόνιμη συνεργασία μεταξύ έρευνας-κοινωνίας-πολιτείας-επιχειρήσεων. Αυτή η βάση είναι απαραίτητη για την έγκυρη λήψη αποφάσεων και στρατηγικών επιλογών καθώς και την επίτευξη των στόχων βιωσιμότητας. Οι προκλήσεις αναμφισβήτητα αυξάνονται, και μαζί τους οι ευκαιρίες. Το NEO υπάρχει και λειτουργεί ακριβώς για το σκοπό αυτό.

«Η δραστηριότητα αυτή, που ήταν έμπνευση του αειμνήστου Βασίλη Κωνσταντακόπουλου, συνεχίζεται με μεγάλη επιτυχία από τον Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλο και τους συνεργάτες του, για να φτάσουμε σήμερα σε ένα σημείο άνθισης μιας σημαντικής συνεργασίας μεταξύ του ιδιωτικού τομέα, του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης και της Ακαδημίας Αθηνών που γίνεται για πρώτη φορά στη χώρα μας» τόνισε ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, κ. Αντώνης Κουνάδης.



Ο Πρόεδρος της ΤΕΜΕΣ Α.Ε. κ. Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος από την πλευρά του ανέφερε: «Η συνεχής στήριξη στο ΝΕΟ επαληθεύει την πεποίθησή μας ότι οι επενδύσεις για τον βιώσιμο τουρισμό είναι μέρος της λύσης για ένα καλύτερο μέλλον. Σε ένα ταχέως μεταβαλλόμενο κόσμο, όπου η κλιματική πίεση, η οικονομική αβεβαιότητα και η κοινωνική αστάθεια θέτουν σημαντικές προκλήσεις, συνεργασίες όπως αυτή του ΝΕΟ είναι απαραίτητες για την πορεία μας προς ένα πιο βιώσιμο μέλλον. Οι επιχειρήσεις, μέσω της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών, έχουν τα μέσα να οδηγήσουν στον αναγκαίο μετασχηματισμό της οικονομίας ενώ φορείς όπως το ΝΕΟ, μέσα από την επιστήμη και την εκπαίδευση, μπορούν να οδηγήσουν στην αειφορία».

Η Πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης κα. Astrid Soderbegh Widding, τόνισε χαρακτηριστικά: «Το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης φιλοξενεί μια σειρά από ερευνητικούς σταθμούς, με βορειότερο αυτό της Tarfala στην Αρκτική και νοτιότερο το ΝΕΟ, στη Μεσσηνία. Το κλίμα, η θάλασσα και το περιβάλλον γύρω από την Βαλτική και την Μεσόγειο αποτελούν το πεδίο έρευνάς μας. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η διεθνή ερευνητική συνεργασία είναι ζωτικής σημασίας, προκειμένου να κατανοήσουμε την ατζέντα 2030 και τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης. Πιστεύουμε επίσης ότι τοπική και διεθνής συνεργασία πρέπει να πάνε χέρι-χέρι, και η Ευρώπη, από Βορρά προς νότο, πρέπει να ενώσει τις δυνάμεις της στην αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων που σχετίζονται με θέματα του κλίματος και του περιβάλλοντος. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η στενή συνεργασία μεταξύ της επιστήμης, της κοινωνίας και της πολιτικής είναι απολύτως απαραίτητη προκειμένου να πραγματοποιήσουμε τους στόχους μας με το ΝΕΟ».

Το Περιβαλλοντικό Παρατηρητήριο Navarino Environmental Observatory (ΝΕΟ), ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2010. Μέχρι σήμερα έχει αναδειχθεί σε παγκοσμίου φήμης ερευνητικό κέντρο στον τομέα της κλιματικής αλλαγής στη Μεσόγειο με 9 συνεργαζόμενους φορείς από Ελλάδα, Ευρώπη και Αμερική, περισσότερες από 60 δημοσιεύσεις σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά, συμμετοχές σε 8 διεθνή εργαστήρια και 7 διδακτορικές διατριβές. Στο πλαίσιο των δράσεων του ΝΕΟ, μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 100 ανοιχτές συζητήσεις με την τοπική κοινωνία και σειρές μαθημάτων σε προπτυχιακό, μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο, ενώ 2.500 και πλέον ενδιαφερόμενοι, μαθητές και ερευνητές, έχουν επισκεφθεί το Navarino Natura Hall.