Βρετανία: Κλιματική κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε το κοινοβούλιο

Η βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων έγινε την Τετάρτη το πρώτο κοινοβούλιο στον κόσμο που υιοθέτησε πρόταση για κήρυξη «περιβαλλοντικής και κλιματικής κατάστασης έκτακτης ανάγκης». Οι βουλευτές υπερψήφισαν την πρόταση του Εργατικού Κόμματος της αντιπολίτευσης.

Παρόλα αυτά η υπερψήφιση της πρότασης έχει κυρίως συμβολικό χαρακτήρα, καθώς δε δεσμεύει νομικά την κυβέρνηση για λήψη πρόσθετων μέτρων.

Η εξέλιξη αυτή ακολουθεί 11 ημέρες κινητοποιήσεων από μέλη της οργάνωσης Extinction Rebellion στο Λονδίνο υπέρ της λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Ο ηγέτης των Εργατικών κάλεσε σε «κύμα δράσεων από κοινοβούλια και κυβερνήσεις ανά τον πλανήτη», προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος Μάικλ Γκόουβ συμφώνησε ότι ο πλανήτης αντιμετωπίζει μία έκτακτη κατάσταση, αλλά απέφυγε να δεσμευθεί ότι η κυβέρνηση θα κηρύξει επισήμως κατάσταση έκτακτης ανάγκης όπως ζήτησε το κοινοβούλιο.

Είπε πάντως ότι θα ληφθούν μέτρα που θα εξασφαλίζουν ότι η Βρετανία θα έχει «τα υψηλότερα επίπεδα περιβαλλοντικής προστασίας».

Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο