Κλείσιμο

Κάντε δικό σας, μέσω eBay, έναν πραγματικό και ίσως μοναδικό Τυραννόσαυρο

Ορίστε κάτι που δεν βλέπουμε κάθε μέρα…

Απολίθωμα ενός νεαρού Τυραννόσαυρου Rex, ηλικίας περίπου 68 εκατομμυρίων ετών, διατίθενται σε δημοπρασία στο eBay, έναντι 2,95 εκατομμυρίων δολαρίων.

Πρόκειται για ένα από τα ελάχιστα απολιθώματα που εκτιμάται πως ανήκουν σε νεαρό T-Rex – έναν από τους κορυφαίους θηρευτές που έχουν βαδίσει στην Γη – γεγονός που εγείρει σοβαρά ηθικά ερωτήματα για το κατά πόσον τέτοια ευρήματα πρέπει να διατίθενται προς πώληση σε κάθε πλειοδότη.

Σύμφωνα με τον πωλητή, που είναι επαγγελματίας «κυνηγός» παλαιοντολογικών θησαυρών, ο Τυραννόσαυρος ήταν τεσσάρων ετών όταν πέθανε. Ο σκελετός είχε μήκος περίπου τεσσεράμισι μέτρα και το κρανίο του, που διατίθεται προς πώληση, μετρήθηκε στα 53 εκατοστά.

«Είναι πράγματι μία ΣΠΑΝΙΑ ευκαιρία να δείτε ένα μωρό REX […] Πολλοί παλαιοντολόγοι πιστεύουν ότι ίσως είναι ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ νεαρός T-REX στον κόσμο», γράφει η αγγελία.


Η δημοπρασία για τα οστά του μικρού Τυραννόσαυρου φέρνει ωστόσο στο φως και την αναπτυσσόμενη αγορά απολιθωμάτων, όπου διασημότητες και πλούσιοι επιχειρηματίες διεκδικούν «τρόπαια» για τις ιδιωτικές συλλογές τους.

Όπως σημειώνει η «Washington Post», το άνοιγμα της αγοράς σε πλούσιους συλλέκτες φέρνει σε δύσκολη θέση τα μουσεία, τα οποία σπανίως μπορούν να καταθέσουν ανταγωνιστικές προσφορές, με συνέπεια η επιστημονική κοινότητα να χάνει την ευκαιρία να μελετήσει πιθανώς πολύτιμα ευρήματα.

«Τα απολιθώματα είναι οι μοναδικές πληροφορίες που έχουμε για το πώς εξελίχθηκε η ζωή σε αυτόν τον πλανήτη», δήλωσε στην WP ο παλαιοντολόγος και ακαδημαϊκός Τόμας Καρ, ο οποίος αποκαλεί τους κυνηγούς απολιθωμάτων «κλέφτες του χρόνου».

«Απολύτως, κάθε επιπλέον απολίθωμα είναι κρίσιμο για να έχουμε μία εικόνα του πώς ήταν ένας νεαρός T-Rex», προσθέτει.

Φυσικά αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι ο νεαρός Τυραννόσαυρος διατίθεται προς πώληση. Για όσους ενδιαφέρονται, όπως αναφέρει η αγγελία, ο συγκεκριμένος πωλητής δεν δέχεται επιστροφές.
Πηγή: skai.gr