Ανακαλύφθηκε αρχαίο τέρας που τρομοκρατούσε την Αφρική

Έναν αρχαίο γιγαντόσωμο θηρευτή που βάδιζε στις πεδιάδες της Αφρικής πριν από περίπου 22 εκατομμύρια χρόνια ταυτοποίησαν παλαιοντολόγοι.

Το αρχαίο «τέρας» ονομάζεται Simbakubwa kutokaafrika, που στην γλώσσα των σουαχίλι σημαίνει «μεγάλο αφρικανικό λιοντάρι» και έφερε κυνόδοντες που έφταναν σε μέγεθος μία μεγάλη μπανάνα.

Ωστόσο δεν πρόκειται για πρόγονο των σημερινών αιλουροειδών. Ήταν μέλος των υαινόδοντων, μίας εξαφανισμένης ομάδας θηλαστικών που έμοιαζε εμφανισιακά με τις ύαινες, δίχως να έχει εξελικτική σχέση με αυτές.

Ο αρχαίος θηρευτής ήταν μεγαλύτερος από οποιοδήποτε σημερινό σαρκοφάγο θηλαστικό – ακόμα και την πολική αρκούδα. Ζύγιζε έως 1.500 κιλά, έφτανε σε μήκος τα δυόμισι μέτρα και είχε κρανίο εφάμιλλο με του ρινόκερου.

Η ταυτοποίηση του Simbakubwa kutokaafrika μπορεί να βοηθήσει τους παλαιοντολόγους και βιολόγους να εξηγήσουν την εξαφάνιση των υαινόδοντων, πριν από περίπου 5 εκατομμύρια χρόνια.

Εξίσου ενδιαφέρουσα είναι η διαδρομή που οδήγησε στην ταυτοποίηση του Simbakubwa kutokaafrika.

Τα απολιθώματά του αναλήφθηκαν στην Κένυα στα τέλη της δεκαετίας του 1970, όμως οι ερευνητές που τα εντόπισαν ενδιαφέρονταν περισσότερο για προγόνους των ανθρώπων και συνεπώς τα ευρήματα καταχωνιάστηκαν σε ένα συρτάρι στο Εθνικό Μουσείο του Ναϊρόμπι.

Το απολίθωμα βρέθηκε στην αποθήκη του μουσείου το 2010 από την βιολόγο Νάνσι Στίβενς. Τρία χρόνια αργότερα το ίδιο συρτάρι ο συνάδελφός της Μάθιου Μπορθς και οι δύο ερευνητές αποφάσισαν να συνεργαστούν ώστε να λύσουν το μυστήριο του αρχαίου γίγαντα.

Το έργο τους δημοσιεύεται στο νεότερο τεύχος του περιοδικού Journal of Vertebrate Paleontology.
Πηγή: skai.gr