Κλείσιμο

Η κυβέρνηση απέσυρε τις διατάξεις για τα αυθαίρετα στον αιγιαλό

Σε απόσυρση διατάξεων του νομοσχεδίου για τον αιγιαλό, οι οποίες αφορούσαν στη διάσωση αυθαιρέτων σε αιγιαλούς από την κατεδάφιση, προχώρησε στη Βουλή η Υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου. 
 
Μετά τις επισημάνσεις της επιστημονικής επιτροπής της Βουλής για την αντισυνταγματικότητα των εν λόγω διατάξεων, και τις αναφορές ότι η διάσωση αυθαιρέτων δεν είναι συμβατή με τα άρθρα του Συντάγματος για την προστασία του περιβάλλοντος, η Υφυπουργός Οικονομικών κατέθεσε σειρά νομοτεχνικών βελτιώσεων με τις οποίες αποσύρει διατάξεις οι οποίες αφορούσαν σε εξαίρεση από κατεδάφιση.  

Μεταξύ άλλων, η κ. Παπανάτσιου απέσυρε ρύθμιση η οποία όριζε ότι "μπορεί να εξαιρούνται από την κατεδάφιση, κατά παρέκκλιση από κάθε γενική η ειδική διάταξη με απόφαση του υπουργού Oικονομικών έργα που κατασκευάστηκαν μετά την 28η Ιουλίου 2011 αν αφορούν έργα και δραστηριότητες που εξυπηρετούν σκοπούς εθνικής άμυνας και ασφάλειας, έργα εθνικής σημασίας, έργα υποδομής δικτύων κοινής ωφέλειας, συμπεριλαμβανομένων των έργων ΑΠΕ".

Παράλληλα, διαγράφηκαν σωρεία αναφορών σε "εξαίρεση από κατεδάφιση" με την κυβέρνηση να ευελπιστεί ότι η απόσυρση των επίμαχων ρυθμίσεων θα διασώσει το νομοσχέδιο από πιθανή κατάπτωση στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν απέσυρε τη ρύθμιση – για την οποία επίσης διατυπώθηκαν ενστασεις από την επιστημονική επιτροπή της Βουλή – και αφορά τη μείωση του τόκου υπερημερίας στις οφειλές του δημοσίου προς ιδιώτες.  

Πηγή: Πηνελόπη Γκάλιου