Θαλάσσια χελώνα βρίσκει διάδρομο αεροδρομίου εκεί που γεννούσε τα αυγά της

Μια φωτογραφία αξίζει όσο  χίλιες λέξεις για την καταστροφή του περιβάλλοντος τόσο της χλωρίδας όσο και της πανίδας… Επαπειλούμενο είδος θαλάσσιας χελώνας βρήκε διάδρομο αεροδρομίου στις Μαλβίδες, στη θέση παραλίας όπου γεννούσε τα αυγά της. Ο διάδρομος κατασκευάστηκε πέρυσι και είναι μέρος ενός πρότζεκτ ύψους 60 εκατ. δολαρίων που χρηματοδοτείται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ο λόγος για τη mydas Chelonia, ευρέως γνωστή ως χελώνα πράσινης θάλασσας, που έχει ανακηρυχθεί επαπειλούμενο είδος από τη Διεθνή Ένωση Προστασίας της Φύσης. Η χελώνα της φωτογραφίας του συγκεκριμένου είδους διακρίνεται στο μέσο του διαδρόμου μήκους 2.200 μέτρων στο νησί Maafaru στην ατόλη Noonu γεννώντας τα αυγά της στην άσφαλτο. 

The 2,200m airstrip on Maafaru will eventually form part of an airport and hotel-resort complex

Οι θαλάσσιες χελώνες σχεδόν πάντοτε επιστρέφουν στην ίδια ακριβώς παραλία όπου γεννήθηκαν για να γεννήσουν τα αυγά τους, κάνοντας συχνά επικές, πολυετείς διαδρομές για να φτάσουν στο ίδιο μικρό κομμάτι άμμου.

Παρά τις ατυχείς περιστάσεις και τη ζοφερή φωτογραφία του συμβάντος, η γιγαντιαία χελώνα ήταν καλά στην υγεία της και οι ντόπιοι την οδήγησαν πίσω στον ωκεανό. 

Το Maafaru είναι ένας δημοφιλής τόπος φωλεοποίησης για εκατοντάδες χελώνες, σύμφωνα με το τοπικό πρακτορείο ειδήσεων The Edition, το οποίο επικαλείται αξιωματούχους σημειώνοντας ότι οι αριθμοί χελωνών που επισκέπτονται το νησί δεν μειώθηκαν μετά την περυσινή κατασκευή του αεροπλάνου. 

Πηγή: skai.gr