Το παγωμένο δάχτυλο του θανάτου: Video ενός εντυπωσιακού φυσικού φαινομένου

Ένα εντυπωσιακό όσο και σπάνιο φυσικό φαινόμενο, που θυμίζει ταινία φαντασίας του Χόλιγουντ, κεντρίζει το ενδιαφέρον στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πρόκειται για το λεγόμενο «παγωμένο δάχτυλο του θανάτου», oυσιαστικά ένα θαλάσσιο παγωμένο σταλακτίτη. Τη στιγμή που αγγίζει τον πυθμένα του ωκεανού προκαλεί το θάνατο κάθε ζωής…

Το συναρπαστικό φυσικό φαινόμενο ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στα μέσα του 20ου αιώνα, αλλά τεκμηριώθηκε επιστημονικά μόλις το 2011. Η διαδικασία του σχηματισμού των «σταλακτιτών από πάγο» παρέμενε από καιρό ένα μυστήριο για τους επιστήμονες.

Το μαγευτικό βίντεο του «παγωμένου δάχτυλου του θανάτου» που σχηματίζεται σταδιακά κάτω από παχιά στρώματα πάγου παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο κοινό στην τηλεοπτική σειρά BBC Frozen Planet πριν από οκτώ χρόνια. 

Οι «σταλακτίτες πάγου» αναπτύσσονται μέχρι τον πυθμένα του ωκεανού. Η διαδικασία του σχηματισμού ξεκινά όταν το παγωμένο – και με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι- νερό από την κρούστα του πάγου στην επιφάνεια αναμιγνύεται με το αλμυρό ωκεάνιο νερό. Ο προκύπτων "σταλακτίτης" είναι κούφιος στο εσωτερικό του. 

Ορισμένοι από αυτούς τους σταλακτίτες μπορούν να φτάσουν στον πυθμένα του ωκεανού, με την προϋπόθεση ότι δεν είναι πολύ βαθιά και δεν υπάρχουν ρεύματα στην περιοχή. Τότε μετατρέπονται σε πραγματικά «παγωμένο δάχτυλο του θανάτου» - η ανάπτυξή τους δεν σταματά, και ο πάγος αρχίζει να εξαπλώνεται στον πάτο του ωκεανού, παγώνοντας τα πάντα στο διάβα του, συμπεριλαμβανομένων των ζωντανών οργανισμών που κατοικούν στο ωκεάνιο δάπεδο, όπως οι αστερίες. Η τρομακτική διαδικασία στην οποία οι αστερίες βρίσκουν το θάνατο από τον παγωμένο σταλακτίτη  διακρίνεται καθαρά στο παρακάτω βίντεο, που δημοσιεύτηκε στο Instagram. 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

??????? ?????? ??? ????? ???????? ? ???????????? ???????? ????????? ??????? #?????_?????? #????????

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη ?? ? ????? ????? ????? ????????? (@forever_kits) στις

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

A brinicle is a downward growing hollow tube of ice, enclosing a plume of descending brine that is formed beneath developing sea ice.? ? ? As sea water freezes in the polar oceans, salt brine concentrates are expelled from the sea ice, creating a downward flow of dense, extremely cold and saline water with a lower freezing point than the surrounding water. When this plume comes into contact with the neighboring ocean water, its extremely cold temperature causes ice to instantly form around the flow. This creates a hollow stalactite or icicle ? ? ? #Nature #trip #tour #travelgram #travelideas #instatravel #tourism #travelling #instavacation #worldwonder #brinicle #ice #stalactite #icicle #icestalactite #FingerOfDeath #Antarctica #NorthPole #Science #Diving #scenery #landscape #wallpaper #background #instamood #instadaily #instapic #instalife #instalifestyle #insta

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη ???? ?????? (@amaterasu_weiz) στις

Πηγή: skai.gr