Διπλάσιος ο ρυθμός αύξησης της θερμοκρασίας στον Καναδά

Με διπλάσιο ρυθμό σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο αυξάνεται η θερμοκρασία στον Καναδά λόγω της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με νέα κυβερνητική έρευνα που ήρθε στο φως της δημοσιότητας τη Δευτέρα.

Οι ειδικοί σημειώνουν ότι οι επιπτώσεις αυτού του φαινομένου είναι πιο εμφανείς στο βόρειο τμήμα της χώρας κοντά στον Αρκτικό κύκλο όπου η θερμοκρασία έχει αυξηθεί κατά 2,3 βαθμούς κελσίου από το 1948.

Παράλληλα, οι μέσες ετήσιες θερμοκρασίες στον Καναδά έχουν αυξηθεί κατά 1,7 βαθμό Κελσίου από το 1948, δηλαδή με ρυθμό σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο, όπου η μέση αύξηση της θερμοκρασίας είναι 0,8 βαθμός Κελσίου.

Η έκθεση που συντάχθηκε για λογαριασμό του υπουργείου Περιβάλλοντος αναφέρει ότι το κλίμα θα συνεχίσει να θερμαίνεται και μελλοντικά λόγω του ανθρώπινου παράγοντα και ότι οι επιπτώσεις οι οποίες είναι φανερές είναι πιθανότατα μη αναστρέψιμες.

Μεταξύ των επιπτώσεων της υπερθέρμανσης αυτής είναι το λιώσιμο των πάγων, η αύξηση του επιπέδου της θάλασσας, οι πλημμύρες, η ξηρασία, τα κύματα καύσωνα και πιο συχνές οι δασικές πυρκαγιές.

Εν τω μεταξύ, λίγο πριν τη δημοσιοποίηση της έκθεσης, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντώ επέβαλε φόρο για την εκπομπή αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου σε τέσσερις επαρχίες, τις προσπάθειες των οποίων έκρινε ανεπαρκείς. Το μέτρο αυτό προκάλεσε την οργή των συντηρητικών κυβερνητών των επαρχιών αυτών, λίγους μήνες πριν τις ομοσπονδιακές βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχει λάβει ο Καναδάς βάσει της συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα, η χώρα πρέπει να μειώσει κατά 30% την εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου ως το 2030 σε σχέση με το 2005.
Πηγή: skai.gr