Φωτογραφικά στιγμιότυπα από διάσωση νεαρής φώκιας που μπλέχτηκε σε δίχτυα

Φωτογραφικά στιγμιότυπα από την διάσωση νεαρής φώκιας που είχε μπλεχτεί σε δίχτυα στην περιοχή της Σιθωνίας στην Χαλκιδική κοινοποίησε μέσω ανάρτησης της στο Facebook η ιστοσελίδα «MOm - Monachus monachus».

Όπως τονίζεται στην ανάρτηση η ευαισθητοποίηση του Χρήστου Λάμπρου ο οποίος και αντιλήφθηκε το περιστατικό και έσπευσε να βοηθήσει το άτυχο ζώο, λειτούργησε καταλυτικά στο να μην βρει βέβαιο θάνατο η μικρή φώκια η οποία προοδευτικά θα εγκατέλειπε την προσπάθεια να απεγκλωβιστεί λόγω κούρασης.

Σύμφωνα με το «MOm - Monachus monachus», η εμπλοκή σε δίχτυα ψαράδων αποτελεί μια από τις κυριότερες αιτίες θανάτου για μικρές σε ηλικία φώκιες.

"Η ευαισθησία, η ψυχραιμία και η σωστή αντίδραση του Χρήστου Λάμπου, έσωσε ένα νεαρό φωκάκι από βέβαιο θάνατο! Το φωκάκι είχε μπλεχτεί άσχημα σε δίχτυα στη Σιθωνία της Χαλκιδικής και με κόπο μπορούσε να βγάζει λίγο το κεφάλι του από το νερό και να παίρνει ανάσες.

Όταν ο Χρήστος κατάλαβε την κατάσταση, το πλησίασε και προσεχτικά το απελευθέρωσε απο το δίχτυ. Αν η νεαρή φώκια είχε παραμείνει για περισσότερη ώρα στην κατάσταση αυτή είναι σίγουρο ότι θα κουραζόταν και θα εγκατέλειπε τη μάχη, οπότε αναπόφευκτα θα επέρχονταν ο πνιγμός της.

Η τυχαία εμπλοκή σε δίχτυα αποτελεί μια από τις σημαντικότερες αιτίες θανάτου κυρίως για τις νεαρές και άπειρες φώκιες, οι οποίες την άνοιξη, αφού έχουν απογαλακτιστεί από τις μητέρες τους, αρχίζουν τις μοναχικές εξερευνήσεις τους.

Σωτήριες αντιδράσεις σαν αυτή του Χρήστου συναντάμε ευτυχώς όλο και πιο συχνά στη χώρα μας, κάτι που και μας γεμίζει χαρά αλλά και εξηγεί σε μεγάλο βαθμό την ανάκαμψη των πληθυσμών της μεσογειακής φώκιας που παρατηρούμε τα τελευταία χρόνια. Συγχαρητήρια στον Χρήστο, και καλά και πιο προσεκτικά ταξίδια στη μικρή μας φίλη!"

Αναφέρει χαρακτηριστικά η ανάρτηση.



Πηγή: skai.gr