Αναστολή 1 χρόνο σε έκδοση οικοδομικών αδειών πάνω από 17,5m στην Ακρόπολη

Ο υπουργός κ. Σταθάκης ζήτησε επίσης από τις αρμόδιες υπηρεσίες να προχωρήσουν στον άμεσο έλεγχο νομιμότητας της οικοδομικής άδειας του κτηρίου που έχει κτιστεί επί της οδού Φαλήρου 5.
?Με απόφαση που υπέγραψε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, αναστέλλεται προσωρινά η έκδοσης νέων οικοδομικών αδειών στην περιοχή νοτίως της Ακρόπολης, Μακρυγιάννη – Κουκάκι, του εγκεκριμένου ρυμοτομικού δήμου Αθηναίων.

Συγκεκριμένα, αναστέλλεται για ένα έτος η έκδοση οικοδομικών αδειών για την ανέγερση νέων κτηρίων με ύψος που υπερβαίνει τα 17,5 μέτρα, καθώς και προσθηκών καθ’ ύψος σε υφιστάμενα κτήρια, όταν το ύψος τους υπερβαίνει τα 17,5 μέτρα.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της αναστολής, στη συγκεκριμένη περιοχή, δεν εφαρμόζεται κάθε γενική ή ειδική διάταξη που επιτρέπει οποιαδήποτε κατασκευή άνω του ύψους των 17,5 μέτρων.

Η ισχύς της απόφασης αρχίζει από τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Υπενθυμίζεται ότι, ήδη, η Γενική Διεύθυνση Πολεοδομίας (της Γενικής Γραμματείας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος) του ΥΠΕΝ, σε συνεργασία με συναρμόδιους φορείς και Υπουργεία, έχουν συστήσει ομάδα εργασίας για την επανεξέταση των όρων δόμησης στην περιοχή, ώστε να αντιμετωπιστεί το ζήτημα περιορισμού της οπτικής επαφής με την Ακρόπολη. Στη βάση αυτή θα γίνουν όποιες παρεμβάσεις κριθούν αναγκαίες στο θεσμικό πλαίσιο, όπως αυτό έχει προκύψει μετά τις μεταβολές του 2012.

Η κινητοποίηση των κατοίκων γίνεται με αφορμή την ολοκλήρωση νεόδμητου ξενοδοχείου που βρίσκεται στην αρχή της οδού Φαλήρου, απέναντι από το Μουσείο της Ακρόπολης.

Το ξενοδοχείο έχει δέκα ορόφους, τη στιγμή που οι πολυκατοικίες γύρω έχουν έξι και έλαβε την άδεια το 2017.

Για να προχωρήσει η ανέγερση του συγκεκριµένου ξενοδοχείου είχε δοθεί έγκριση και από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συµβούλιο (ΚΑΣ), ενώ το οικόπεδο µέσα στο οποίο χτίστηκε ήταν για πάνω από δέκα χρόνια κλεισµένο µε λαµαρίνες, λόγω εργασιών που γίνονταν για σωστικές αρχαιολογικές ανασκαφές.

Από την έρευνα των κατοίκων προέκυψε ότι το μεγάλο ύψος του κτηρίου εξασφαλίστηκε χάρη στον μεγάλο συντελεστή δόμησης της περιοχής, της ύπαρξης μεγάλου οικοπέδου και των διατάξεων του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού, που «πριμοδοτεί», με συντελεστή τα πράσινα δωμάτια, όπως αναφέρει η Καθημερινή.

Ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός επιτρέπει την ανέγερση κτηρίων στην ευρύτερη περιοχή, ακόμα και με ύψος άνω των 33 μέτρων, δηλαδή δέκα ορόφων.

Όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι, υπάρχει κίνδυνος να «χαθεί» από τα μάτια των Αθηναίων και όσων μένουν στην περιοχή, η Ακρόπολη.

Οι κάτοικοι συγκεντρώνουν και διαδικτυακά υπογραφές. Μπορείτε να συμμετάσχετε στο ψήφισμα πατώντας ΕΔΩ.
Πηγή: skai.gr