Στο τελικό στάδιο διαμόρφωσης το νομικό πλαίσιο για τα αδέσποτα ζώα

Στο τελικό στάδιο διαμόρφωσης είναι το νέο νομικό πλαίσιο για τα αδέσποτα ζώα και τα ζώα συντροφιάς, το οποίο θα είναι έτοιμο το αργότερο σε διάστημα ενός μήνα και θα τεθεί σε διαβούλευση, ανήγγειλε από τη Θεσσαλονίκη η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ολυμπία Τελιγιορίδου.

Πρόκειται για ισορροπημένο νομοσχέδιο, δεν είναι υπέρ της μιας ή της άλλης πλευράς, τόνισε η υφυπουργός σε ομιλία της σε ημερίδα με θέμα "Η προστασία, η ευζωϊα και η κακοποίηση των ζώων στην Ελλάδα: Υπάρχουσα κατάσταση και νέοι προσανατολισμοί" που διοργάνωσε το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας. 

Αναφερόμενη στο υπάρχον νομικό πλαίσιο για τα ζώα συντροφιάς, το νόμο 4039/2012 η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είπε ότι έβαλε τις βάσεις και τα θεμέλια και δημιούργησε προϋποθέσεις, ώστε να αλλάξει τη συμπεριφορά μας απέναντι στα άλλα πλάσματα του πλανήτη και να μας δώσει τη δυνατότητα να υπάρχει θεσμική θωράκιση για την υγεία τους και την αντιμετώπιση των φαινόμενων κακοποίησης, ωστόσο έχει αποδειχθεί ότι υπάρχουν πολλές αδυναμίες, υπάρχουν προβλήματα, τα οποία η πολιτική ηγεσία είναι υποχρεωμένη να τα αντιμετωπίσει.

"Η όποια θεσμική αλλαγή και η όποια καινούρια νομική βάση που θα υπάρξει από τη δική μας πλευρά δεν θέλουμε να προέλθει μέσα από κλειστά γραφεία, χωρίς να υπάρχει συνεννόηση με όλους τους εμπλεκόμενους, την επιστημονική κοινότητα και ιδιαίτερα τον κτηνιατρικό κλάδο που είναι σε άμεση επαφή με την ευζωία αυτών των πλασμάτων, τις φιλοζωικές οργανώσεις, τις οποίες οφείλουμε να σεβαστούμε γιατί το έργο τους είναι πάρα πολύ σημαντικό", τόνισε η κ. Τελιγιορίδου και πρόσθεσε: "έχουμε λάβει υπόψη όλες τις παρατηρήσεις και όλες τις προτάσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα από φιλοζωικά σωματεία, από την πανεπιστημιακή κοινότητα, από τον Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο, από τους εκτροφείς των ζώων, από τα pet shop".

 Διαβεβαίωσε επίσης, ότι από τις συναντήσεις και τις συζητήσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα η συντριπτική πλειοψηφία των προτάσεων που έχουν κατατεθεί προς την πολιτική ηγεσία ενσωματώνονται στο νομοσχέδιο και υπογράμμισε ότι δεν αρκεί μόνον η νομική πρωτοβουλία και το νομοθετικό ή θεσμικό πλαίσιο, αλλά χρειάζεται και η παιδεία των πολιτών για να εκλείψουν τα κρούσματα κακοποίησης ζώων, που - όπως είπε - δυστυχώς βλέπουμε να συμβαίνουν στη χώρα μας. 

Επικαλούμενη μελέτες που δείχνουν ότι ιδιαίτερα στις χώρες των Βαλκανίων η κατάσταση με τα αδέσποτα δεν είναι τόσο καλή, δεν είναι ίδια και αντίστοιχη με αυτό που συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη, ότι υπάρχει πολύ μεγάλος αριθμός αδέσποτων ζώων, υπάρχει  κακοποίηση και επισήμανε ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δίνει βάση και στην παιδεία των πολιτών, ώστε αυτά τα προβλήματα με τον καιρό να εκλείψουν.     

"Στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει κάνει ένα σύμφωνο και πρωτόκολλο συνεργασίας με το υπουργείο Παιδείας, ώστε να προχωρήσουμε σε προγράμματα εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες, την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια, επειδή πιστεύουμε ότι η παιδεία μπορεί να λύνει τέτοιου είδους θέματα" τόνισε η κ. Τελιγιορίδου. 
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ