Κλείσιμο

Συνέδριο ΓΕΩΤΕΕ για κλίμα: Μέτρα για την άνοδο της θερμοκρασίας

Μέχρι το 2100, οι επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών στην Ελλάδα θα έχουν ένα κόστος που θα ξεπερνά τα 700 δισεκατομμύρια ευρώ. Είναι δύο φορές περισσότερο από το χρέος της χώρας μας.

Στα επόμενα χρόνια, αρκετές παράκτιες περιοχές στα νησιά του Αιγαίου και στη Κρήτη θα βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, η υφαλμύρωση του νερού θα είναι πολλά χιλιόμετρα μέσα στην ενδοχώρα.

Οι αγρότες θα πρέπει να αναζητήσουν νέες καλλιέργειες εξαιτίας της ανόδου της θερμοκρασίας και νέα θαλάσσια είδη θα βρίσκονται στη Μεσόγειο και στο Αιγαίο.

Η αλλαγή του κλίματος επηρεάζει και την Ελλάδα, όσο μικρή χώρα και αν είναι.

Τα παραπάνω είναι μερικά από τα συμπεράσματα του συνεδρίου που διοργάνωσε το Σάββατο 19 Ιανουαρίου το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας με θέμα Κλιματικές Αλλαγές Επιστήμη Πολιτεία και Πολίτες.

Οι επιπτώσεις του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής έχουν αρχίσει εδώ και αρκετά χρόνια να γίνονται επώδυνα αντιληπτές και στη χώρα μας.

Το βλέπουμε στα ακραία καιρικά φαινόμενα που εμφανίζονται όλο και με μεγαλύτερη συχνότητα, στο περιβάλλον που ζούμε, στην υγεία και ψυχολογία μας, στα δάση μας, στην πανίδα και χλωρίδα, τη βιοποικιλότητα, τη γεωργία, την οικονομία, την ανάπτυξη, και σε πολλά άλλα.

Η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα καθώς και οι πολιτικές ηγεσίες έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες για τον μετριασμό και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή σε διεθνές επίπεδο. Βασική παράμετρος αυτών των δράσεων είναι η ορθή ενημέρωση και η ενεργή συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων, συμπεριλαμβανομένων και των πολιτών.

Μέσα από το συνέδριο παρουσιάστηκαν τεκμηριωμένες επιστημονικά προτάσεις, προς αξιοποίησή τους από την Πολιτεία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, όσον αφορά τη διαχείριση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στο περιβάλλον και τον άνθρωπο στη χώρα μας.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου και με σκοπό την ευαισθητοποίηση των νέων όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος και την κλιματική αλλαγή, το ΓΕΩΤΕΕ διοργανώνει τη Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2018και από ώρα 9:00 έως 13:00, στον ίδιο χώρο του Θεάτρου της Ηλιούπολης, Βιωματικό εκπαιδευτικό Σεμινάριο σε μαθητές Γυμνασίου.

Πηγή: Γιώργος Κεραμιτζόγλου