Μια περίεργη μόδα . Τουρίστες συρρέουν στα ηφαίστεια που εκρήγνυνται

Ολοένα και αυξάνονται οι τουρίστες που κατευθύνονται προς τα ηφαίστεια όταν αυτά εκρήγνυνται με τη Βασιλική Γεωγραφική Εταιρεία να προειδοποιεί για τους κινδύνους που αποπνέουν από μια τέτοια ενέργεια.

Οι περιπλανώμενοι τουρίστες θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους και παρεμποδίζουν το έργο των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης κατευθυνόμενοι προς τα ηφαίστεια λέει η μελέτη της Εταιρείας.

Οι αρχές έκτακτης ανάγκης σε χώρες όπως είναι η ηφαιστειογενής Ισλανδία πρέπει τώρα να αντιμετωπίσουν τους τουρίστες που συρρέουν εκεί για να πλησιάσουν τα ηφαίστεια που εκρήγνυται και εκτοξεύουν λάβα.

Σύμφωνα με τη μελέτη, αυτοί οι τουρίστες δεν κατανοούν τη σοβαρότητα του κινδύνου που απορρέει.

Η μελέτη, που γράφτηκε από την γεωλόγο του Πανεπιστημίου του Cambridge, Έιμι Ντόνοβαν, προειδοποιεί ότι αυτοί οι επισκέπτες μπορούν να δημιουργήσουν μεγάλα προβλήματα στις ήδη απασχολημένες υπηρεσίες διάσωσης.

Ο «τουρισμός του ηφαιστείου» είναι άνθρωποι που πλησιάζουν στο χώρο της έκρηξης ηφαιστείων για να ζήσουν  μια φυσική εμπειρία, να δουν, να ακούσουν και να νιώσουν τη θερμότητα ενός τέτοιου φυσικού θεάματος.

Η κ Ντόνοβαν λέει ότι τέτοιοι άνθρωποι γοητεύονται από τη στοιχειώδη δύναμη των ηφαιστείων και προσελκύονται γιατί θέλουν να ζήσουν αυτήν την τόσο έντονη εμπειρία.

Σημειώνει ότι υπάρχουν και οι λεγόμενοι «ηφαιστειόφιλοι» που κυνηγούν εκρήξεις ηφαιστείων σε όλο τον κόσμο.

Αναφέρει ότι η αύξηση του τουρισμού του ηφαιστείου μπορεί να σχετίζεται με την άνοδο των κινητών τηλεφώνων και την πρόθεση των ανθρώπων να καταγράψουν τους εαυτούς τους σε αυτές τις τόσο δραματικές συνθήκες.
Πηγή: skai.gr