Ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών : Συντονισμένη προσπάθεια με αποτελέσματα

Όπως γνωρίζουμε, η ευρωπαϊκή νομοθεσία έχει θεσπίσει ορισμένα από τα αυστηρότερα περιβαλλοντικά πρότυπα παγκοσμίως. Σε αυτά εντάσσεται και η ανακύκλωση των ηλεκτρικών συσκευών.Σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι επιχειρήσεις που διαθέτουν στην αγορά ηλεκτρικές συσκευές υποχρεούνται να φροντίζουν για τη σωστή διαχείρισή τους μετά το τέλος της χρήσιμης ζωής τους.Για τον σκοπό αυτό, απευθύνονται στην Ανακύκλωση Συσκευών ΑΕ, η οποία έχει οργανώσει και αναπτύσσει σε πανελλαδικό επίπεδο την τεχνογνωσία και τις κατάλληλες υποδομές για όλες τις κατηγορίες συσκευών.

Η ανακύκλωση των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών αποβλήτων χρόνο με το χρόνο εξελίσσεται σημαντικά στη χώρα μας και παρουσιάζει πολύ θετικά αποτελέσματα. 
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανακύκλωση Συσκευών ΑΕ, ησυλλογή και ανακύκλωση όλων των κατηγοριών συσκευών, συμπεριλαμβανομένων και των λαμπτήρων,θα φτάσειφέτος τους52,000 τόνους υπερκαλύπτοντας τους στόχους που έχει η χώρα μας ως κράτος-μέλος της ΕΕ. 

Ειδικότερα,η ανακύκλωση λαμπτήρων οικονομίας και ledπαρουσιάζει εντυπωσιακή άνοδο τα τελευταία 5 χρόνια, με 16% μέση αύξηση στις ποσότητες που ανακυκλώνονται ετησίως. Οι λάμπες οικονομίας περιέχουν υδράργυρο, ένα ιδιαίτερα τοξικό μέταλλο. Όταν τις πετάμε στα σκουπίδια σπάνε και ο υδράργυρος διαχέεται, με πολύ αρνητικές συνέπειες για το περιβάλλον και την υγεία μας.Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό τις λάμπες, αλλά και τις υπόλοιπες συσκευές μας, καθώς όλες περιέχουν βλαβερές ουσίες,να μην τις πετάμε στα σκουπίδια, αλλά να τις ανακυκλώνουμε.