Λύθηκε ο γόρδιος δεσμός για τους κανόνες της συνθήκης για το κλίμα

Σε συμφωνία για τους κανόνες που θα διέπουν την εφαρμογή της συμφωνίας των Παρισίων για το κλίμα κατέληξαν σχεδόν 200 κράτη, μετά από δύσκολες διαπραγματεύσεις δύο εβδομάδων στο Κατοβίτσε της Πολωνίας και προεργασία δύο ετών.

Οι χώρες που έχουν προσυπογράψει την συμφωνία του 2015 ενέκριναν ομόφωνα οδηγίες για την διαφανή καταγραφή των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και για τις προσπάθειες μείωσής τους.

Η συμφωνία του Παρισιού θέτει ως στόχο την συγκράτηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη σαφώς κάτω από το όριο των 2 βαθμών Κελσίου σε σχέση με την εποχή πριν την ανάπτυξη της βιομηχανίας. Ωστόσο, το κείμενο του 2015 άφηνε πολλά κενά όσον αφορά το πώς θα επιτευχθεί ο στόχος.

Οι κανόνες πάντως δεν περιέχουν απτές λύσεις για περαιτέρω και βαθύτερη μείωση του αποτυπώματος των ανθρώπων στο περιβάλλον, κάτι που είχαν ζητήσει ορισμένες χώρες και περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Επιστημονικές ομάδες που εργάζονται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών προειδοποίησαν τον Οκτώβριο πως το όριο αύξησης της θερμοκρασίας θα πρέπει να είναι 1,5 βαθμοί Κελσίου, καθώς διαφορετικά οι κίνδυνοι για την ανθρωπότητα και ολόκληρη την βιόσφαιρα θα αυξηθούν δραματικά.

Στην έκθεσή τους οι επιστήμονες τόνιζαν πως οι ανθρώπινες κοινότητες πρέπει να αλλάξουν πολλές πτυχές της καθημερινότητάς τους άμεσα ώστε να προστατευθεί ο πλανήτης.

Ωστόσο, Ηνωμένες Πολιτείες, Ρωσία, Σαουδική Αραβία και Κουβέιτ έχουν αρνηθεί να «χαιρετίσουν» την έκθεση-προειδοποίηση.
Πηγή: skai.gr