Επιστολή-συναγερμός για την ενεργειακή πολιτική της Ελλάδας από 34 ΜΚΟ

Επιστολή με την οποία ζητούν επειγόντως πολιτική παρέμβαση για άμεση στροφή της κλιματικής πολιτικής της χώρας παρέδωσαν σήμερα στον πρωθυπουργό εκπρόσωποι συμμαχίας 34 Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

Οι ΜΚΟ ζητούν ευθυγράμμισή της ελληνικών πολικής με τις υποδείξεις για συγκράτηση της ανόδου της πλανητικής θερμοκρασίας στους 1,5 βαθμούς Κελσίου, που ουσιαστικά είναι ο κύριος στόχος της Συμφωνίας του Παρισιού για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής.

Όπως σημειώνεται στην επιστολή, ο σημερινός ενεργειακός και κλιματικός σχεδιασμός της χώρας αποτυγχάνει να συμβάλει στην προστασία της Ελλάδας από τα εφιαλτικότερα σενάρια της επερχόμενης κλιματικής αλλαγής.

Στη σημερινή μορφή του ο σχεδιασμός της χώρας υποστηρίζει σενάρια ανόδου της πλανητικής θερμοκρασίας άνω των 3°C, αναφέρουν οι ΜΚΟ.

Την ίδια ώρα, η επιστημονική επιτροπή του ΟΗΕ έχει απευθύνει την τελευταία δραματική έκκληση προς την ανθρωπότητα για έγκαιρη εγκατάλειψη των ορυκτών καυσίμων και δραματική μείωση των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου της οικονομίας στο μισό έως το 2030 και εκμηδένισή τους έως το 2050.

Οι 34 φορείς ζητούν την πρωθυπουργική παρέμβαση, προκειμένου να ληφθεί η απόφαση που συνάδει με τις υποδείξεις της επιστήμης, ώστε, όπως σημειώνουν, να προστατευτεί τη χώρα και να διασφαλιστεί η ευημερία των κατοίκων της.

Η επιστολή εστάλη και στους αρχηγούς όλων των πολιτικών κομμάτων.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ