Συμφωνία των Ηνωμένων Εθνών για την προστασία των ωκεανών

Ο πρώτος γύρος συνομιλιών του Διακυβερνητικού Συνεδρίου για την προστασία των Ωκεανών, ξεκινάει σήμερα και θα διαρκέσει μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου. Απώτερος στόχος των κυβερνήσεων παγκοσμίως είναι μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, να καταλήξουν σε συμφωνία για την προστασία των ωκεανών ενάντια στην υπερεκμετάλλευση, στην υπεραλίευση και την μόλυνση.

Οι επιστήμονες τονίζουν τη σημαντικότητα της συμφωνίας, με τον καθηγητή Άλεξ Ρότζερς του πανεπιστημίου της Οξφόρδης να δηλώνει πως «Ο μισός πλανήτης μας αποτελείται από ωκεανούς, οι οποίοι προστατεύουν τη ζωή στη Γη από τις χειρότερες κλιματικές αλλαγές», παρέχοντας τις απαραίτητες αποδείξεις στην επιτροπή Ηνωμένων Εθνών.

«Κάνουμε ελάχιστα πράγματα για την προστασία των ωκεανών και της ζωής σε αυτούς, πράγμα που απειλεί την ανθρώπινη επιβίωση. Με την καθιέρωση νομοθετικού πλαισίου που προστατεύει τη βιοποικιλότητα, κάνουμε το πιο σημαντικό βήμα που μπορεί να γίνει, προκειμένου να ανατραπεί η, ήδη υπάρχουσα, καταστροφή».

Σύμφωνα με την Σάντρα Σκότνερ, θαλάσσιας βιολόγου της Greenpeace, «Μια δυνατή παγκόσμια συμφωνία προστασίας των θαλασσών θα μας επιτρέψει να δημιουργήσουμε ένα ισχυρό δίκτυο που θα προστατεύει τη θαλάσσια ζωή, θα διασφαλίζει την ασφάλεια στην τροφή εκατομμυρίων ανθρώπων και θα βοηθήσει στην ανατροπή της κλιματικής αλλαγής».

Παρόλα αυτά, χώρες όπως η Ιαπωνία, η Ισλανδία και η Νορβηγία, δυσανασχετούν, εκφράζοντας φόβους πως η συμφωνία αυτή απειλεί τις αλιευτικές επιχειρήσεις τους, κυρίως εκείνες που αφορούν στην αλιεία φαλαινών. Σε αυτές τις χώρες προστίθεται και η Ρωσία, η οποία δείχνει να κωλυσιεργεί, ωστόσο οι υπέρμαχοι της συμφωνίας δείχνουν αισιόδοξοι για ένα αίσιο τέλος.

«Η παρούσα νομοθεσία προστασίας των ωκεανών είναι αδύναμη, κατακερματισμένη και ανίκανη να αντιμετωπίσει τις απειλές του 21ου αιώνα, όπως την κλιματική αλλαγή, την παράνομη υπεραλίευση, τους τόνους πλαστικών που μολύνουν τις θάλασσες και την μείωση των θαλάσσιων πληθυσμών» δηλώνει η Λιζ Κάραν της επιτροπής High Seas Alliance, συμπληρώνοντας πως είναι ιστορική η ευκαιρία που παρουσιάζεται για την προστασία της βιοποικιλότητας με την επικύρωση μίας ισχυρότερης νομοθεσίας.

Πηγή : BBC news
Πηγή: skai.gr