Άλμα 33% στις δασικές φωτιές στην ΕΕ

Κατά 33,6% έχουν αυξηθεί φέτος οι μεγάλες δασικές πυρκαγιές στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς η Γηραιά Ήπειρος μαστίζεται από κύματα καύσωνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ευρωπαϊκής υπηρεσίας δορυφορικής χαρτογράφησης Copernicus.

Από τις αρχές του έτους έχουν εκδηλωθεί 489 δασικές φωτιές που έχουν κάψει τουλάχιστον 300 στρέμματα γης. Αντίθετα, την προηγούμενη δεκαετία ο μέσος όρος έως την 6η Αυγούστου ήταν 366 φωτιές τέτοιου μεγέθους.

Η αύξηση των μεγάλων πυρκαγιών ευτυχώς δεν έχει συνοδευτεί από διεύρυνση των καμένων εκτάσεων, καθώς οι υπηρεσίες πολιτικής προστασίας των κρατών-μελών έχουν κατορθώσει να περιορίσουν την καμένη γη σε 867.000 στρέμματα, σχεδόν 40% λιγότερο σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 2008 - 2017.

Το πρόβλημα δεν περιορίζεται στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου.

Στην Σουηδία φέτος ο αριθμός των μεγάλων δασικών πυρκαγιών έχει αυξηθεί κατά σχεδόν 25 φορές σε σχέση με την περασμένη δεκαετία, με εστίες να εντοπίζονται ακόμα και στον αρκτικό κύκλο. Στο Ηνωμένο Βασίλειο ο αριθμός των πυρκαγιών έχει σχεδόν οκταπλασιαστεί.

Το κρίσιμο ερώτημα είναι εάν η αυξητική τάση θα συνεχιστεί, ειδικά καθώς η σταδιακή κλιματική αλλαγή οδηγεί σε αύξηση των θερμοκρασιών και σε φαινόμενα λειψυδρίας.
Πηγή: skai.gr