Οι αρουραίοι επιδρούν καταστροφικά στη ζωή των κοραλλιογενών ατολών

Την καταστροφική επίδραση των αρουραίων στη ζωή των πτηνών και των κοραλλιογενών ατολών, τεκμηριώνει νέα διεθνής μελέτη που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας.

Ομάδα ερευνητών από την Αυστραλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία συνέκρινε τα επίπεδα αζώτου του ωκεανού γύρω από μια σειρά ακατοίκητων νησιών στο Αρχιπέλαγος Τσάγκος, σε ένα απομακρυσμένο τμήμα του Ινδικού Ωκεανού.

Η περιοχή για τις έρευνες είναι ιδανική καθώς προσφέρει ένα φυσικό, παρθένο περιβάλλον με έξι νησιά στα οποία ζουν αρουραίοι και ακριβώς δίπλα, άλλα έξι νησιά στα οποία δεν ζουν αρουραίοι.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα πουλιά διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στην υγεία των κοραλλιών, επειδή τα περιττώματά τους βοηθούν στην αναπαραγωγή των κοραλλιών και των οικοσυστημάτων που βρίσκονται κοντά.

Επειδή όμως οι αρουραίοι σκοτώνουν τα νεαρά πουλιά και τρώνε τα αυγά τους, μπορεί να «διαταράσσεται» η φυσική ροή των θρεπτικών ουσιών.

Ειδικότερα, η επιστημονική ομάδα διαπίστωσε ότι ο πληθυσμός των θαλάσσιων πτηνών είναι 760 φορές υψηλότερος στα νησιά που δεν είχαν αρουραίους, γεγονός που συμβάλλει στην παραγωγή 250 φορές περισσότερου αζώτου.

«Το βασικό στοιχείο για τα θαλάσσια πτηνά είναι ότι έρχονται από τη θάλασσα στην ακτή και φέρνουν από τον ωκεανό στα νησιά αυτές τις πηγές θρεπτικών συστατικών», δήλωσε ο Αντριου Χόου ερευνητής στο Πανεπιστήμιο James Cook της Αυστραλίας.

Στην Αυστραλία, τα ενδημικά πουλιά και η πανίδα καταστρέφονται από διάφορα εισαγόμενα είδη, συμπεριλαμβανομένων των αρουραίων, γεγονός που καθιστά επιβεβλημένη την ανάγκη να εξαλειφθούν από τα νησιά τα τρωκτικά αυτά, σύμφωνα με την έρευνα.
Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ- Xinhua