Ρεπορτάζ του Independent για τα σκουπίδια που στοιβάζονται στην Κέρκυρα

Στην κρίση των σκουπιδιών που πλήττει την Κέρκυρα, εξαιτίας της διαμάχης που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στους κατοίκους της νότιας Κέρκυρας και τις αρχές για τη λειτουργία ΧΥΤΑ στο Τεμπλόνι και τη Λευκίμμη αναφέρεται σε δημοσίευμα της η βρετανική ιστοσελίδα του Independent.

Σύμφωνα με αναφορές Βρετανών τουριστών που επικαλείται η ιστοσελίδα, σωροί σκουπιδιών στοιβάζονται τόσο έξω από τουριστικά θέρετρα όσο και μέσα σε αυτά.

Στο ρεπορτάζ γίνεται εκτενής αναφορά στο ιστορικό της διαμάχης που έχει ξεσπάσει τους τελευταίους μήνες στο νησί, σημειώνοντας ότι τόσο οι κάτοικοι του Τεμπλονίου όσο και της Λευκίμμης έχουν μπλοκάρει την πρόσβαση των απορριματοφόρων στους ΧΥΤΑ της περιοχής τους. Εξαιτίας αυτής της άρνησης μάλιστα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, επιστρατεύτηκαν ειδικές μονάδες καταστολής και με τη χρήση χειροβομβίδων κρότου – λάμψης άνοιξαν το δρόμο προς τον ΧΥΤΑ Λευκίμμης.

«Εξαιτίας αυτής της διαμάχης ο όγκος των απορριμάτων συνεχώς διογκώνεται», σημειώνει ο Independent, αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα της κατάστασης το Σιδάρι, όπου απορρίματα παραμένουν στους δρόμους της πόλης τους τελευταίους δύο μήνες.

Μάλιστα, ο συντάκτης παραθέτει δήλωση του υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτης, ο οποίος σχολιάζοντας το θέμα στη Βουλή είχε προειδοποιήσει ότι «το ζήτημα των σκουπιδιών υπονομεύει όχι μόνο την εικόνα του νησιού, αλλά ολόκληρης της χώρας».

Ένας από τους Βρετανούς τουρίστες που επέλεξαν την Κέρκυρα για τις διακοπές τους δήλωσε μάλιστα στον Independent ότι η δυσοσμία φτάνει σε ακτίνα 10 μέτρων από τους κάδους σκουπιδιών.

Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά και στην παραπομπή της Ελλάδας το 2015 από την Κομισιόν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για κακή διαχείριση των απορριμμάτων της, προσθέτοντας ότι οι ανησυχίες της Κομισιόν αφορούσαν τον ΧΥΤΑ του Τεμπλονίου ο οποίος λειτουργούσε κατά παράβαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τα απόβλητα και την υγειονομική ταφή.

Το δημοσίευμα καταλήγοντας υπενθυμίζει ότι ο Ιούλιος και ο Αύγουστος αποτελούν τους κορυφαίους σε τουριστική κίνηση μήνες για την Κέρκυρα και το πρόβλημα δείχνει να επιλύεται, για αυτό το καλοκαίρι τουλάχιστον, ακριβώς πάνω στην ώρα.



Πηγή: skai.gr