ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ


Μνημόνιο συνεργασίας Υπουργείου Ενέργειας με το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων

Με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και την προώθηση της ανακύκλωσης, υπεγράφη σήμερα μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων και του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος.

 
Με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και την προώθηση της ανακύκλωσης, υπεγράφη σήμερα μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων και του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος.

«Θα ήταν μια καλή ευκαιρία στις κατασκηνώσεις σας να κάνουμε πλήρη ανακύκλωση, κάτι που ταιριάζει και με τη δική σας λογική. Παραδείγματος χάριν, απόβλητα τροφίμων, κλαδεμάτων, τροφίμων, οργανικών να μην πηγαίνουν στα σκουπίδια. Να πιέσουμε τις τοπικές κοινωνίες και τους τοπικούς λειτουργούς να σας ετοιμάσουν υποδοχείς έτσι ώστε να μπορούν οι λειτουργίες σας μέσα να είναι απολύτως οικολογικές.

Ο χώρος και η ταυτότητα σας έχει αυτά τα χαρακτηριστικά. Έχετε οικοσυστηματική ανάγνωση, εκεί θέλετε τα παιδιά να έχουν εμπειρίες και να αποκτήσουν δεξιότητες, να διαβάζουν τη φύση, να την καταλαβαίνουν, να τη σέβονται», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος, κατά τη διάρκεια της τελετής υπογραφής του μνημονίου συνεργασίας και προσέθεσε ότι αν και η ζωή έχει ανορθόδοξες καταναλωτικές λειτουργίες, στόχος του υπουργείου είναι στα σχολεία, την εκκλησία και τον στρατό, εκεί όπου δηλαδή υπάρχει οργάνωση να εξορθολογιστεί η καταναλωτική λειτουργία.

Ο Σωκράτης Φάμελλος και οι εκπρόσωποι του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων συμφώνησαν η συνεργασία μεταξύ τους όχι μόνο να συνεχιστεί αλλά και να επεκταθεί τα επόμενα χρόνια και σε άλλους τομείς της περιβαλλοντικής προστασίας. Ο κ. Φάμελλος αναφέρθηκε ακόμα και στην ανάγκη για οικονομία στο νερό και για οικολογική διαχείριση του νερού, στην προστασία της φύσης, τις δασικές πυρκαγιές, την πρόληψη και επανέλαβε το στόχο της κυκλικής οικονομίας.

«Μας ενδιαφέρει να αλλάξει η καταναλωτική ταυτότητα. Όταν βγει δηλαδή το παιδί από τους προσκόπους να συνηθίσει να μην πετάει φαΐ, να μην υπερκαταναλώνει. Αυτό δεν είναι εύκολο γιατί όλη η εξωτερική επιρροή είναι αρνητική πάνω στα παιδιά. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να κάνουμε όλοι μαζί», επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός.

«Για εμάς είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ανανεώσουμε αλλά και να θέσουμε αν θέλετε πιο ολοκληρωμένη περιβαλλοντική βάση στη συνεργασία που είχε η πολιτεία με το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων. Πρώτα απ' όλα γιατί οι δραστηριότητες του Σώματος αναπτύσσονται μέσα στο φυσικό περιβάλλον. Έτσι λοιπόν από αυτή τη μεριά απαιτείται να υπάρχει πολύ καλή γνώση και η εκτίμηση της βιώσιμης ανάπτυξης και των χαρακτηριστικών των οικοσυστημάτων για τα παιδιά μας, για τους νέους οι οποίοι λειτουργούν μέσα στο Σώμα αλλά και για τους φίλους τους και για τις οικογένειες τους μια και θέλουμε να έχει πολλαπλασιαστική θετική επίπτωση αυτή η συνεργασία», δήλωσε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Φάμελλος.

Παράλληλα πρόσθεσε ότι «με το σεβασμό του δάσους, τη γνώση για τις λειτουργίες του δάσους και γενικά των οικοσυστημάτων και του φυσικού περιβάλλοντος, συζητήσαμε και ξεκινάμε μια συνεργασία για ευρύτερα θέματα περιβάλλοντος, όπως είναι η ορθή και οικολογική διαχείριση του νερού, η οικονομία και η ποιότητα στο θέμα του νερού και στη θάλασσα, τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την οικολογική διαχείριση των πόρων κι ειδικότερα με την ανακύκλωση και την διαλογή στην πηγή».

Ο αναπληρωτής υπουργός είπα ακόμα ότι «ξεκινήσαμε μια συζήτηση με το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, έτσι ώστε αυτές οι δραστηριότητες να έχουν αυτή την οικολογική ταυτότητα, η οποία απαιτείται για τον σεβασμό στη φύση και για την οικολογική διάσταση που έχει η αρχή της ανακύκλωσης και βέβαια θέλουμε αυτή η συνεργασία να μπει μέσα στην ευρύτερη ομπρέλα των παγκόσμιων συμφωνιών για το κλίμα και τη βιώσιμη ανάπτυξη».

Ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, Μιχάλης Ψύλος που ήταν παρών στην τελετή, τόνισε ότι «ως Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων θα συμβάλλουμε προς αυτή την κατεύθυνση, οι πρόσκοποι, και μιλάω τώρα και ως πρόεδρος του Πρακτορείου και ως πρόσκοπος, έχουν στο DNA τους την προστασία του περιβάλλοντος, άρα οι πρόσκοποι και το υπουργείο Περιβάλλοντος νομίζω ότι με τη συμφωνία αυτή μπορούμε να κάνουμε θαύματα».

«Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι και χαρούμενοι διότι η ανανέωση υπογραφής του μνημονίου συνεργασίας με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, εδραιώνει την αναγνώριση του έργου των Ελλήνων Προσκόπων από τους θεσμικούς φορείς του κράτους.

Δραστηριοποιούμαστε στη φύση εκπαιδεύοντας τα χιλιάδες μέλη μας με σύγχρονες βιωματικές μεθόδους και εκδρομές στοχεύοντας στην αγάπη και στην προστασία του περιβάλλοντος. Παράλληλα, δεσμευόμαστε δημόσια για μια ακόμα φορά ότι θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε δίπλα στο πλευρό των δυνάμεων πυρόσβεσης και της πολιτικής προστασίας όπου και οπότε αυτό χρειαστεί προστατεύοντας έμπρακτα το δάσος και το δασικό περιβάλλον», δήλωσε ο πρόεδρος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, Ισίδωρος Κανέτης. 
Διεθνής ομάδα επιστημόνων ανακάλυψε δύο νέα είδη νυχτερίδων
Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων ανακάλυψε δύο νέα είδη νυχτερίδων, το ένα στην Ευρώπη και το δεύτερο, που...
19.02.2019, 18:12
Επιστολή WWF σε Τσίπρα: Σταματήστε τις εξορύξεις υδρογονανθράκων και αερίου
Επιστολή προς τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, απέστειλαν οι διευθυντές τεσσάρων ευρωπαϊκών γραφείων...
19.02.2019, 16:46
Πηγές κρυφής ρύπανσης το μαγείρεμα και η «φασίνα» σύμφωνα με έρευνες
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κολοράντο, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια Μαρίνα Βανς, έκαναν τη...
18.02.2019, 09:31
Γιγαντιαία βουνά μπορεί να υπάρχουν στο εσωτερικό της Γης (video)
Σε βάθος 660 χιλιομέτρων από την επιφάνεια, σε ένα «κενό» στρώμα, μπορεί να υπάρχουν βουνά που ξεπερνούν σε...
17.02.2019, 14:19
Ακυρώθηκε η αναδάσωση στην Κρήτη λόγω βροχής
Η δράση θα γινόταν στα Χανιά, στην περιοχή Μουρνιές.
17.02.2019, 09:54
Η πανέμορφη Αλυκή στο Αίγιο αποκαλύπτεται από ψηλά (VIDEO)
Βίντεο από drone καταγράφει την εκθαμβωτική ομορφιά του φυσικού τοπίου της Αλυκής στο Αίγιο.
16.02.2019, 21:28
Μαθητική αποχή και διαμαρτυρία για την κλιματική αλλαγή στη Βρετανία
Στις δράσεις συμμετέχουν μαθητές από 60 πόλεις της Βρετανίας.
15.02.2019, 22:38
Οργή για ζωολογικό κήπο που κάνει ολική αφαίρεση νυχιών σε λιοντάρια (vid)
Τις έντονες αντιδράσεις φιλοζωικών οργανώσεων αλλά και προβληματισμένων γονέων έχει προκαλέσει η τακτική...
15.02.2019, 17:32
Σύστημα τηλεματικής για καλύτερη φύλαξη του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου
Το σύστημα τηλεματικής διαχείρισης επιτρέπει τον έλεγχο της γεωγραφικής θέσης των οχημάτων μέσω εφαρμογής σε...
15.02.2019, 15:42
Προσφυγή στην Δικαιοσύνη για το έθιμο του σφαγιασμού δελφινιών στην Ιαπωνία
Οι ψαράδες ωθούν τα δελφίνια σε έναν στενό κόλπο χτυπώντας ξύλα πάνω στα καΐκια τους για να τα...
14.02.2019, 17:40

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 25  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.