ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ


Μνημόνιο συνεργασίας Υπουργείου Ενέργειας με το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων

Με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και την προώθηση της ανακύκλωσης, υπεγράφη σήμερα μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων και του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος.

 
Με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και την προώθηση της ανακύκλωσης, υπεγράφη σήμερα μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων και του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος.

«Θα ήταν μια καλή ευκαιρία στις κατασκηνώσεις σας να κάνουμε πλήρη ανακύκλωση, κάτι που ταιριάζει και με τη δική σας λογική. Παραδείγματος χάριν, απόβλητα τροφίμων, κλαδεμάτων, τροφίμων, οργανικών να μην πηγαίνουν στα σκουπίδια. Να πιέσουμε τις τοπικές κοινωνίες και τους τοπικούς λειτουργούς να σας ετοιμάσουν υποδοχείς έτσι ώστε να μπορούν οι λειτουργίες σας μέσα να είναι απολύτως οικολογικές.

Ο χώρος και η ταυτότητα σας έχει αυτά τα χαρακτηριστικά. Έχετε οικοσυστηματική ανάγνωση, εκεί θέλετε τα παιδιά να έχουν εμπειρίες και να αποκτήσουν δεξιότητες, να διαβάζουν τη φύση, να την καταλαβαίνουν, να τη σέβονται», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος, κατά τη διάρκεια της τελετής υπογραφής του μνημονίου συνεργασίας και προσέθεσε ότι αν και η ζωή έχει ανορθόδοξες καταναλωτικές λειτουργίες, στόχος του υπουργείου είναι στα σχολεία, την εκκλησία και τον στρατό, εκεί όπου δηλαδή υπάρχει οργάνωση να εξορθολογιστεί η καταναλωτική λειτουργία.

Ο Σωκράτης Φάμελλος και οι εκπρόσωποι του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων συμφώνησαν η συνεργασία μεταξύ τους όχι μόνο να συνεχιστεί αλλά και να επεκταθεί τα επόμενα χρόνια και σε άλλους τομείς της περιβαλλοντικής προστασίας. Ο κ. Φάμελλος αναφέρθηκε ακόμα και στην ανάγκη για οικονομία στο νερό και για οικολογική διαχείριση του νερού, στην προστασία της φύσης, τις δασικές πυρκαγιές, την πρόληψη και επανέλαβε το στόχο της κυκλικής οικονομίας.

«Μας ενδιαφέρει να αλλάξει η καταναλωτική ταυτότητα. Όταν βγει δηλαδή το παιδί από τους προσκόπους να συνηθίσει να μην πετάει φαΐ, να μην υπερκαταναλώνει. Αυτό δεν είναι εύκολο γιατί όλη η εξωτερική επιρροή είναι αρνητική πάνω στα παιδιά. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να κάνουμε όλοι μαζί», επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός.

«Για εμάς είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ανανεώσουμε αλλά και να θέσουμε αν θέλετε πιο ολοκληρωμένη περιβαλλοντική βάση στη συνεργασία που είχε η πολιτεία με το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων. Πρώτα απ' όλα γιατί οι δραστηριότητες του Σώματος αναπτύσσονται μέσα στο φυσικό περιβάλλον. Έτσι λοιπόν από αυτή τη μεριά απαιτείται να υπάρχει πολύ καλή γνώση και η εκτίμηση της βιώσιμης ανάπτυξης και των χαρακτηριστικών των οικοσυστημάτων για τα παιδιά μας, για τους νέους οι οποίοι λειτουργούν μέσα στο Σώμα αλλά και για τους φίλους τους και για τις οικογένειες τους μια και θέλουμε να έχει πολλαπλασιαστική θετική επίπτωση αυτή η συνεργασία», δήλωσε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Φάμελλος.

Παράλληλα πρόσθεσε ότι «με το σεβασμό του δάσους, τη γνώση για τις λειτουργίες του δάσους και γενικά των οικοσυστημάτων και του φυσικού περιβάλλοντος, συζητήσαμε και ξεκινάμε μια συνεργασία για ευρύτερα θέματα περιβάλλοντος, όπως είναι η ορθή και οικολογική διαχείριση του νερού, η οικονομία και η ποιότητα στο θέμα του νερού και στη θάλασσα, τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την οικολογική διαχείριση των πόρων κι ειδικότερα με την ανακύκλωση και την διαλογή στην πηγή».

Ο αναπληρωτής υπουργός είπα ακόμα ότι «ξεκινήσαμε μια συζήτηση με το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, έτσι ώστε αυτές οι δραστηριότητες να έχουν αυτή την οικολογική ταυτότητα, η οποία απαιτείται για τον σεβασμό στη φύση και για την οικολογική διάσταση που έχει η αρχή της ανακύκλωσης και βέβαια θέλουμε αυτή η συνεργασία να μπει μέσα στην ευρύτερη ομπρέλα των παγκόσμιων συμφωνιών για το κλίμα και τη βιώσιμη ανάπτυξη».

Ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, Μιχάλης Ψύλος που ήταν παρών στην τελετή, τόνισε ότι «ως Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων θα συμβάλλουμε προς αυτή την κατεύθυνση, οι πρόσκοποι, και μιλάω τώρα και ως πρόεδρος του Πρακτορείου και ως πρόσκοπος, έχουν στο DNA τους την προστασία του περιβάλλοντος, άρα οι πρόσκοποι και το υπουργείο Περιβάλλοντος νομίζω ότι με τη συμφωνία αυτή μπορούμε να κάνουμε θαύματα».

«Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι και χαρούμενοι διότι η ανανέωση υπογραφής του μνημονίου συνεργασίας με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, εδραιώνει την αναγνώριση του έργου των Ελλήνων Προσκόπων από τους θεσμικούς φορείς του κράτους.

Δραστηριοποιούμαστε στη φύση εκπαιδεύοντας τα χιλιάδες μέλη μας με σύγχρονες βιωματικές μεθόδους και εκδρομές στοχεύοντας στην αγάπη και στην προστασία του περιβάλλοντος. Παράλληλα, δεσμευόμαστε δημόσια για μια ακόμα φορά ότι θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε δίπλα στο πλευρό των δυνάμεων πυρόσβεσης και της πολιτικής προστασίας όπου και οπότε αυτό χρειαστεί προστατεύοντας έμπρακτα το δάσος και το δασικό περιβάλλον», δήλωσε ο πρόεδρος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, Ισίδωρος Κανέτης. 
Πρόγραμμα απογραφής του γατοπληθυσμού εγκαινιάζουν στην Ουάσινγκτον
Το σχέδιο DC Cat Count (DC Καταμέτρηση Γάτων), θα χρησιμοποιήσει παγίδες με κάμερες, ερωτηματολόγια σε...
17.07.2018, 21:25
Μέτρα προστασίας της χελώνας caretta caretta ζητούν 53 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ
Μέτρα για την προστασία της χελώνας caretta caretta ζητούν, με ερώτηση που κατέθεσαν στους υπουργούς...
17.07.2018, 12:11
Φλώρινα: Επιστρέφει στη φύση ζαρκάδι που εντοπίστηκε στην περιοχή Κλειδί
Στο φυσικό του περιβάλλον επέστρεψε το ζαρκάδι που εντοπίστηκε πριν από τέσσερις ημέρες ,τρομαγμένο, στο...
16.07.2018, 15:19
Το «Όλοι Μαζί Μπορούμε και στο Περιβάλλον» διοργανώνει πότισμα στην Πεντέλη
Την Κυριακή 22 Ιουλίου, ποτίζουμε τα δέντρα που φυτέψαμε τον περασμένο χειμώνα και καθαρίζουμε την περιοχή...
16.07.2018, 14:45
Από φυσικά αίτια ο θάνατος της αρκούδας στην Πολυκάρπη Καστοριάς
Από φυσικά αίτια θεωρείται ότι πέθανε η ηλικιωμένη αρκούδα, που εντοπίστηκε προ ημερών ημιθανής κοντά στον...
16.07.2018, 13:38
Περισσότερες από 13.000 αιτήσεις εντάχθηκαν στο Εξοικονόμηση κατ' Οίκον
Το ποσό της επιχορήγησης είναι 111.540.404,56 ευρώ ή 58,7% του συνολικού προϋπολογισμού (τα υπόλοιπα...
14.07.2018, 12:11
Αίγυπτος: Σπάνια γρανιτένια σαρκοφάγος ανακαλύφθηκε άθικτη στην Αλεξάνδρεια
Η σπάνια σαρκοφάγος από μαύρο γρανίτη έχει ύψος περίπου 1,8 μέτρα, πλάτος 1,5 μέτρα και μήκος 2,6 μέτρα.
14.07.2018, 09:52
Κένυα: 7 σπάνιοι μαύροι ρινόκεροι πέθαναν κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες
Επτά μαύροι ρινόκεροι, ένα είδος που κινδυνεύει να εξαφανιστεί, πέθαναν κατά τη μεταφορά τους σε ένα νέο...
13.07.2018, 15:58
H Apple δημιουργεί ταμείο 300 εκατ. για «πράσινη» ενέργεια στην Κίνα
Ο τεχνολογικός κολοσσός Apple φαίνεται πως δεν είναι διατεθειμένος να ακολουθήσει τις Προεδρικές «προσταγές»...
13.07.2018, 15:33
Παγόβουνο σε μέγεθος λόφου απειλεί μικρό χωριό στη Γροιλανδία (video)
Το παγόβουνο δεσπόζει πάνω από τα σπίτια του χωριού Ινναρσούιτ, όμως φαίνεται να έχει προσαράξει και δεν...
13.07.2018, 13:11

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 21  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.