Νωρίτερα εμφανίστηκαν φέτος οι καρέτα - καρέτα στις παραλίες του Ρεθύμνου

Νωρίτερα από άλλες χρονιές έκαναν φέτος την εμφάνιση τους οι χελώνες καρέτα-καρέτα στο Ρέθυμνο. Η πρώτη φωλιά για το έτος 2018 εντοπίστηκε από τους εκπαιδευμένους εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ στην περιοχή Αδελιανός Κάμπος στις 20 Μαΐου, ενώ την ίδια μέρα καταγράφηκαν ίχνη από προσπάθειες ωοτοκίας στην παραλία μέσα στην πόλη του Ρεθύμνου και στην περιοχή Σκαλέτα.

Κάθε χρονιά που επιστρέφουν οι χελώνες στις παραλίες του Ρεθύμνου είναι μια χρονιά ελπίδας ότι το επίπεδο πολιτισμού της κοινωνίας μας επιτρέπει στη φύση να λειτουργεί. Ο δήμος Ρεθύμνου και οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν αναλάβει και φέτος δράση με στόχο να κρατήσουν την ελπίδα αυτή ζωντανή, σε συνεργασία με τους εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ οι οποίοι βρίσκονται καθημερινά στους ενημερωτικούς σταθμούς στο Ενετικό Λιμάνι του Ρεθύμνου, και κάθε πρωί τις 05:00 στις παραλίες από το Δελφίνι μέχρι την Σκαλέτα στον κόλπο Ρεθύμνου.

Πολίτες, επισκέπτες επιχειρηματίες και τουρίστες στις παραλίες ωοτοκίας θα πρέπει να προσέχουν τα παρακάτω: «Η τοποθέτηση των ομπρελών γίνεται σε σταθερά σημεία και σε άξονες κάθετους προς το κύμα. Η απομάκρυνση ή ανάρτηση των επίπλων θαλάσσης είναι απαραίτητη μετά τη δύση του ηλίου, ώστε να αφήνεται επαρκής διαθέσιμος χώρος για ωοτοκία κατά τις νυχτερινές ώρες. Το πλύσιμο των επίπλων θαλάσσης γίνεται σε χώρο εκτός της παραλίας, ώστε να μην υγραίνονται οι φωλιές και σαπίζουν τα αυγά. Τα ίχνη χελωνών και νεοσσών παραμένουν στην παραλία μέχρι να γίνει η καθημερινή καταμέτρηση από την ερευνητική ομάδα του ΑΡΧΕΛΩΝ. Να αποφεύγεται η τοποθέτηση εγκαταστάσεων όπως τέντες ή ντους πάνω στην παραλία. Να μην υπάρχει ανθρώπινη παρουσία, θόρυβος και τεχνητός φωτισμός στην παραλία το βράδυ και να μη χρησιμοποιούνται βαρέα οχήματα καθαρισμού παραλίας κατά την περίοδο Μαΐου - Οκτωβρίου».

‘Οι θαλάσσιες χελώνες κολυμπούν στις θάλασσες του πλανήτη πάνω από 200 εκατομμύρια χρόνια, είναι δηλαδή σύγχρονες των δεινοσαύρων που τώρα έχουν εξαφανιστεί. Αυτά τα αρχαία ζώα που ζουν στη θάλασσα αλλά αναπνέουν αέρα από την ατμόσφαιρα, βγαίνουν στην στεριά μόνο για εναποθέσουν τα αυγά τους. Εκεί, πρέπει να βρουν καθαρές και ήσυχες παραλίες και χώρο να φτιάξουν τις φωλιές τους στην άμμο.
Πηγή: skai.gr