Βρετανία: Τέλος και στα υγρά μαντηλάκια μετά τις σακούλες και τα καλαμάκια

Η Βρετανία καταργεί σταδιακά, μέσα στην επόμενη εικοσαετία, τα υγρά μαντηλάκια μιας χρήσης, τα οποία χρησιμοποιούνται για καθαρισμό, για ντεμακιγιάζ ή ως μωρομάντηλα, στο πλαίσιο του περιορισμού των πλαστικών προϊόντων καθημερινής χρήσης.

Τα μαντηλάκια περιέχουν πολυεστέρα τα οποίο είναι μη βιοδιασπώμενο πλαστικό και έτσι η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι αυτά εντάσσονται στα προϊόντα που πρέπει σταδιακά να εκλείψουν από την καθημερινότητα, εκτός και αν οι κατασκευαστές ξεκινήσουν να φτιάχνουν νέα μαντηλάκια που δεν θα περιέχουν πλαστικό.

Το ΒBC αναφέρει ότι τα υγρά μαντηλάκια ευθύνονται για το 93% των περιπτώσεων φραγής υπονόμων στο Ηνωμένο Βασίλειο, και έτσι η κυβέρνηση και η βιομηχανία καλούν τους καταναλωτές να μην τα πετούν στις τουαλέτες.

«Υπάρχει συνεργασία με τους κατασκευαστές και τους λιανέμπορους των υγρομάντηλων ώστε η προειδοποίηση στη συσκευασία των προϊόντων να είναι εμφανής και οι καταναλωτές να γνωρίζουν που πρέπει να τα πετάνε» δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων.

Επιπλέον, το υπουργείο προσπαθεί τώρα να ενθαρρύνει τους κατασκευαστές να αλλάξουν τη σύσταση των υλικών από τα οποία φτιάχνονται τα υγρά μαντηλάκια ώστε αυτά να ανακυκλώνονται και κατά συνέπεια να πετιούνται άφοβα στις τουαλέτες, καθώς θα είναι βιοδιασπώμενα. 

Τα τελευταία χρόνια έχουν βγει στην αγορά πάρα πολλά είδη υγρομάντηλων, με τους κατασκευαστές να προσφέρουν διαφορετικά προϊόντα για το ευαίσθητο δέρμα, για τον καθαρισμό των μωρών, για ντεμακιγιάζ, για τα τσιμπήματα των κουνουπιών, για προστασία από τον ήλιο ή ακόμα και για αποσμητικό. Τα περισσότερα από αυτά περιέχουν πολυεστέρα καθώς και άλλα μη βιοδιασπώμενα υλικά.

Τον Ιανουάριο η Τερέζα Μέι δεσμεύτηκε ότι μέχρι το 2042 θα καταργήσει όλα τα πλαστικά απορρίμματα που δεν είναι αναγκαία και μπορούν να αντικατασταθούν ενώ επιπλέον η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι εξετάζει το ενδεχόμενο κατάργησης των πλαστικών καλαμακίων, των μπατονέτων και των αναδευτήρων.
Πηγή: skai.gr