Το πρόσωπο ενός πολύ σπάνιου καρχαρία που ζει τρεις αιώνες (video)

Σπάνιες εικόνες από ένα από τα λιγότερο γνωστά είδη καρχαρία στον κόσμο, τον Καρχαρία της Γροιλανδίας, κατέγραψαν ερευνητές στο Αρκτικό Αρχιπέλαγος του Καναδά.

Χρησιμοποιώντας υποθαλάσσιες κάμερες, οι Μπριν Ντέβιν και Λόρα Γουίλαντ εντόπισαν 142 διαφορετικούς καρχαρίες του εν λόγω είδους κοντά στον βυθό.

Ο κάθε καρχαρίας ταυτοποιήθηκε χάρη στα μοναδικά σημάδια που φέρει στο σώμα του, ενώ εντύπωση προκαλεί ότι ουδείς επισκέφτηκε κάποια κάμερα δεύτερη φορά.


Πηγή: National Geographic

Μολονότι ο Καρχαρίας της Γροιλανδίας εκτιμάται ότι μπορεί να ξεπεράσει σε μήκος τα έξι μέτρα, θυμίζοντας τον Λευκό Καρχαρία, είναι ένα από τα πλέον «άγνωστα» είδη για τον άνθρωπο, κυρίως λόγω της συνήθειάς του να ζει σε μεγάλα βάθη και σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Με βάση τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, ο Καρχαρίας της Γροιλανδίας μπορεί να ζήσει περισσότερα από 272 χρόνια, που σημαίνει ότι το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής ανάμεσα στα γνωστά σπονδυλωτά είδη.

Παράλληλα, το είδος έχει εξαιρετικά αργό ρυθμό ανάπτυξης, καθώς εκτιμάται πως το σώμα τους μεγαλώνει κατά λιγότερο από ένα εκατοστό ανά έτος. Ενδεικτικά, πιστεύεται πως τα θηλυκά φτάνουν σε ώριμη ηλικία αφότου συμπληρώσουν 134 χρόνια ζωής.

Οι δύο ερευνήτριες υπολογίζουν πως οι 142 καρχαρίες που κινηματογράφησαν ήταν πολύ νέοι για να αναπαραχθούν.

Η έρευνά τους δημοσιεύτηκε από το επιστημονικό περιοδικό Nature στις αρχές του έτους.
Πηγή: skai.gr