Το επιτυχημένο παράδειγμα της Γυάρου. Κολυμπώντας στα υποβρύχια μονοπάτια

Το νησί της Γυάρου βρίσκεται ανάμεσα στην Άνδρο, την Κέα, την Κύθνο και τη Σύρο και αποτελεί την καρδιά του προγράμματος ΚΥΚΛΑΔΕΣ LIFE που υλοποιείται από το 2013 από το WWF Ελλάς μαζί με μια σειρά από εταίρους. Σκοπός του προγράμματος είναι να δημιουργηθεί μία πρότυπη θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή στη Γυάρο με σεβασμό προς το περιβάλλον και τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Στο πλαίσιο αυτό, η ομάδα πεδίου του WWF Ελλάς υλοποιεί μια σειρά από δράσεις τόσο στο χερσαίο όσο και στο θαλάσσιο χώρο του νησιού.




Tο Υποβρύχιο Μονοπάτι της «Ξέρας των Φυλακών» στην Ανατολική πλευρά της Γυάρου. Στη φωτογραφία φαίνεται μια ελεύθερη δύτρια καθώς αναγνωρίζει την υποβρύχια ζωή με τη βοήθεια της ειδικής, αδιάβροχης καρτέλας που δημιουργήσαμε ειδικά για τα Υποβρύχια Μονοπάτια! © G. Rigoutsos/ WWF Greece.

Ένα ωραίο πρωινό που οι άνεμοι έχουν υποχωρήσει, φορτώνουμε το σκάφος με καταδυτικό εξοπλισμό και πάμε για κατάδυση σε ένα από τα δύο υποβρύχια μονοπάτια που ως ομάδα πεδίου σχεδιάσαμε στο πλαίσιο του προγράμματος. Πρόκειται για μία από τις βασικές δράσεις προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος της Γυάρου αλλά και βιώσιμης ανάπτυξης της περιοχής.

Τα υποβρύχια μονοπάτια, όπως αυτά που ανοίξαμε στη Γυάρο, είναι ένα ...πολυεργαλείο που συμβάλλει στην βιώσιμη ανάπτυξη και την κοινωνική ενσωμάτωση μίας περιοχής. Προσφέρουν θέσεις εργασίας, είναι προσβάσιμα σε όλους (παιδιά, ηλικιωμένους, ΑμεΑ κ.α), λειτουργούν ως εργαλείο εκπαίδευσης και βιώσιμης διαχείρισης, καθώς μειώνουν τις ανθρωπογενείς επιπτώσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον σε συγκεκριμένα σημεία.

Η αρχή και το τέλος των υποβρύχιων διαδρομών σημαίνονται στην επιφάνεια με δύο κίτρινες σημαδούρες, οι οποίες φέρουν πάνω τις ίδιες ταμπέλες που θα συναντήσουμε και κάτω από το νερό. Προσοχή! Οι σημαδούρες επιφανείας δεν είναι για αγκυροβόλια! Κάθε υποβρύχιο μονοπάτι έχει χαρτογραφηθεί και οι ψηφιακοί πλέον χάρτες έχουν τυπωθεί σε ειδικό, ανθεκτικό χαρτί. Οι χάρτες μας δείχνουν πώς είναι η γεωμορφολογία κάτω από την επιφάνεια και τη γενική κατεύθυνση της κάθε διαδρομής, μαζί με χρήσιμες πληροφορίες για κάθε μονοπάτι ενώ περιλαμβάνουν και ειδικές, αδιάβροχες καρτέλες που έχουμε σχεδιάσει για την αναγνώριση ειδών που θα συναντήσει κανείς κατά τη διάρκεια της βουτιάς.

Η ομάδα προτίμησε να καταδυθεί στο νότιο μονοπάτι. Το νότιο μονοπάτι βρίσκεται στον όρμο Φυλλάδας, εκεί όπου οι Αγιουργιανοί, πολύ παλιά, προτού αναγκαστούν να αποχωρήσουν από τη Γυάρο, έκαναν το μπάνιο τους, φύλαγαν τη βάρκα τους και υποδέχονταν τους φίλους τους ψαράδες που έρχονταν για επίσκεψη! Ακριβώς απέναντι από το Υποβρύχιο Μονοπάτι, υψώνεται ένας μεγαλειώδης βράχος που το προφίλ του μου θύμισε τα Μόαϊ που είχα επισκεφτεί στο Νησί του Πάσχα. Τα Μόαϊ, «επιτηρούσαν και προστάτευαν» την περιοχή, έτσι λοιπόν ονομάσαμε την υποβρύχια διαδρομή «Νησί του Πάσχα» ή αλλιώς ΝΤΠ!

Στην αρχή της κατάδυσης ο βραχώδης ύφαλος κατεβαίνει μέχρι τα 55μ κάτω από την επιφάνεια, αλλά καθώς το πλάνο κατάδυσης μας είναι για τα 25μ, παραμένουμε σε αυτό το βάθος, ακολουθώντας τα υποβρύχια ταμπελάκια που μας δείχνουν τη γενική κατεύθυνση της διαδρομής. Από τα 15μ όμως, μπορούμε να δούμε τα ροζ ψάρια Άνθιας, μικρούς ρόφους και στήρες που σύντομα θα μεγαλώσουν, σκάρους, χταπόδια, γυμνοβράγχια, πίνες, τρίτωνες, μπουχώνες και άλλα είδη που συμπληρώνουν το συνονθύλευμα των υποβρύχιων κατοίκων της Ανατολικής Μεσογείου. Κάτω από την επιφάνεια του νερού, η εντυπωσιακή γεωμορφολογία των βράχων εναλλάσσεται με πλούσια λιβάδια Ποσειδωνίας και άμμο.

Φτάνοντας προς τη μέση της διαδρομής και πριν αρχίσουμε την επιστροφή συναντάμε στα 10μ βάθος, βραχώδεις σχηματισμούς που δημιουργούν ένα εντυπωσιακό σχήμα πυραμίδας! Κολυμπώντας ενδιάμεσα ή γύρω από αυτούς παρατηρούμε την πολύχρωμη ζωή που έχει αναπτυχθεί στα σκιερά τους μέρη! Όμως, οι εντυπωσιακοί γεωλογικοί σχηματισμοί δεν έχουν τελειώσει ακόμα, καθώς στην επιστροφή ο επιφανειακός βράχος έχει δύο νεροφαγώματα που καταλήγουν σε υποβρύχιες κοιλότητες στα 5μ! Στην πρώτη εκ αυτών μπορούν να μπουν οι δύτες ένας, ένας και να θαυμάσουν τις σκιόφιλες κοινότητες ροδοφυκών, με προσοχή πάντα έτσι ώστε να μην τα ακουμπήσουμε και τα καταστρέψουμε.


Φτάνοντας προς τη μέση της διαδρομής και πριν αρχίσουμε την επιστροφή συναντάμε στα 10μ βάθος, βραχώδεις σχηματισμούς που δημιουργούν ένα εντυπωσιακό σχήμα πυραμίδας! © G.Rigoutsos/WWF Greece

Μετά από 45’ λεπτά κατάδυσης και με 50 bar αέρα να υπολείπεται στις φιάλες μας φτάνουμε εκεί που ξεκινήσαμε όπου μας περιμένει το σκάφος με το χειριστή του. Φτάνω στην επιφάνεια, γεμίζω τον ρυθμιστή πλευστότητάς μου, βγάζω τον ρυθμιστή του αέρα και τη μάσκα και φωνάζω «ήταν η καλύτερη κατάδυση της ζωής μου!», όπως κάνω και σε κάθε κατάδυση, αλλά αυτή τη φορά το εννοώ λίγο παραπάνω καθώς η Γυάρος είναι εντυπωσιακή όχι μόνο πάνω από την επιφάνεια αλλά και κάτω από το νερό! Αφού ανέβουμε όλοι στο σκάφος, κάνουμε ένα διάλειμμα επιφανείας μέχρι να έρθει η ώρα που θα μπορέσουμε να βουτήξουμε με ασφάλεια την επαναληπτική μας κατάδυση στο δεύτερο μονοπάτι που βρίσκεται μπροστά από τις Φυλακές. Αυτή όμως η κατάδυση είναι για το επόμενο επεισόδιο!

Keep calm and keep diving in Greece!

H Ελίνα Σαμαρά είναι θαλάσσια βιολόγος, Ερευνήτρια-Υπεύθυνη Τεχνικός Ομάδας Πεδίου ΚΥΚΛΑΔΕΣ LIFE.

To πρόγραμμα υλοποιείται από το WWF Ελλάς μαζί με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, την Αναπτυξιακή Εταιρία Κυκλάδων, το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, τη ΜΟm/Εταιρία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας και το ιταλικό ινστιτούτο Tethys. Για περισσότερα: www.cycladeslife.gr

Το πρόγραμμα ΚΥΚΛΑΔΕΣ LIFE "Ολοκληρωμένη προστασία της Μεσογειακής Φώκιας στις Βόρειες Κυκλάδες» υποστηρίζεται και συγχρηματοδοτείται από τη χρηματοδοτική γραμμή LIFE Nature της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και από το Ίδρυμα του Πρίγκιπα Αλβέρτου ΙΙ του Μονακό 

ΠΗΓΗ: WWF ΕΛΛΑΣ

Πηγή: Skai.gr