Εκείνοι που φροντίζουν για τη θάλασσα

Περίπου το 96% του κλάδου της αλιείας είναι παράκτιοι ψαράδες χαμηλής έντασης. Σε αυτούς ανήκουν τα μικρά, γραφικά ψαροκάικα που βλέπουμε αραγμένα στους μώλους των νησιών και των παράκτιων περιοχών μας. Είναι αυτοί που προσέχουν περισσότερο τη θάλασσα και στοχεύουν σε συγκεκριμένα είδη και μεγέθη ψαριών χωρίς να τα σαρώνουν όλα. Ταυτόχρονα, το επάγγελμά τους κινδυνεύει να εξαφανιστεί, αφού τα ψάρια όλο και λιγοστεύουν και η θάλασσα αδειάζει από ζωή. Όμως, παλεύουν για να επιβιώσουν και να βγάλουν τα προς το ζην, χωρίς να σταματούν να είναι πάνω απ’ όλα άνθρωποι που νοιάζονται για τη θάλασσα αλλά και για τους συνανθρώπους τους.

Τι σημαίνει να είσαι παράκτιος;

Εμείς οι παράκτιοι ψαρεύουμε μόνο με ένα αγκίστρι και τα δίχτυα μας και πιάνουμε ό,τι είδος ψαριού πάει να φάει το δόλωμα. Πιστεύω πως εμείς κάνουμε ελάχιστη ζημιά γιατί ούτε σαρώνουμε το βυθό, ούτε κόβουμε Ποσειδωνίες, ούτε τίποτα. Αν πεινάει το ψάρι και φάει το δόλωμα, θα το πιάσουμε κι εμείς. Αν όχι, το ψάρι είναι ελεύθερο. Τα δίχτυα με τα οποία δουλεύουμε εδώ είναι μεγαλύτερα από 22 χιλιοστά, κι έτσι δεν πιάνουμε μικρό ψάρι ούτε γόνο. Το μικρό ψάρι δεν πιάνεται με επιλεκτικά δίχτυα, ούτε με αγκίστρι συνήθως, γιατί δεν πάει να φάει το δόλωμα που είναι μεγάλο.”

Τι δυσκολίες αντιμετωπίζετε;

“Η κατάσταση για τους παράκτιους είναι πολύ δύσκολη γιατί δεν μπορούμε να εμπορευτούμε τα ψάρια. Θα δυσκολέψει κι άλλο, γιατί λιγοστεύουν τα ψάρια. Τα προβλήματα είναι η υπεραλίευση, τα πολλά εργαλεία και η μηδενική προστασία. Υπάρχουν πολλά και μεγάλα εργαλεία και οι νόμοι υπάρχουν αλλά δεν εφαρμόζονται, δεν προστατεύεται η θάλασσα. Δεν υπάρχει αρκετή προστασία από όλους τους ψαράδες. Αν δεν προστατέψουμε τη θάλασσα όλοι μαζί, δε θα έχουμε αποτέλεσμα.”

Πώς είναι τα πράγματα στη θάλασσα;

“Κάθε χρόνο είναι και χειρότερα η θάλασσα. Η θάλασσα δεν σπέρνει, σαν τον αγρότη, μόνη της βγάζει τα ψάρια κι εμείς τα παίρνουμε. Όταν δεν σπείρει ο αγρότης, δεν θερίζει. Έτσι κι εμείς, αν δεν γεννήσει το ψάρι στην εποχή του, ώστε το αβγό να γίνει ψαράκι, πώς θα παράγουμε κι εμείς; Ακόμα και το πολύ μικρό λιθρινάκι είναι αυγωμένο. Αν το πιάσουμε, από που θα παραχθούν ψάρια; Πρέπει να λάβουμε τα μέτρα μας, να ανέβει λίγο η παράκτια αλιεία, να σταματήσουν τα συρόμενα εργαλεία το Μάιο μήνα που γεννάει το ψάρι. Εάν ο καταναλωτής προτιμήσει τα ψάρια τα δικά μας, θα πάει μπροστά η παράκτια αλιεία.”

Πώς σας επηρέασε η προσφυγική κρίση;

“Πολλές φορές που οι πρόσφυγες μας χρειάζονταν και ζητούσαν τη βοήθειά μας, αφήναμε τη δουλειά μας και πηγαίναμε. ΌΤαν βλέπαμε μία βάρκα που έβγαινε και κάποιοι ήταν σε κίνδυνο προτιμούσαμε να πάμε να τους βοηθήσουμε. Όλοι εδώ αυτό έκαναν. Πηγαίναμε να τους στηρίξουμε. Δεν έχει σημασία που χάναμε ένα μεροκάματο, δεν μας πείραζε αυτό.”

Τι πρέπει να γίνει, τι μέτρα προτείνετε;

“Για όλους τους ψαράδες, είτε παράκτιους είτε ανοιχτούς, και για όλα τα εργαλεία, πρέπει να μπουν κάποιες απαγορεύσεις για να μη γίνεται τόσο μεγάλη καταστροφή. Παλιά ο ψαράς είχε 500 οργιές δίχτυα και τώρα δουλεύει 5000 οργιές δίχτυα. Πρέπει να κάνουν απαγορεύσεις στην Ποσειδωνία στη θάλασσα. Εμένα δε με συμφέρει, αλλά έτσι πρέπει, να μείνει λίγο ψάρι για να μπορεί να συνεχιστεί το επάγγελμα. Γιατί όταν σταματήσει η αλιεία, θα σταματήσει κι ο ψαράς και θα ψάχνει να βρει δουλειά στη στεριά. Πρέπει να απαγορέψουν κάποια σημεία. Όπως απαγορεύεται το κυνήγι έξω στη στεριά σε ορισμένα σημεία, για να αναπαράγονται τα πουλιά, έτσι πρέπει να γίνει και στη θάλασσα, αυτό είναι το σωστό. Να φτιάξουν νόμους για το κάθε ψάρι και όταν αναπαράγεται το ψάρι να απαγορεύουν αυτούς τους μήνες την αλιεία. Ανησυχώ για το μέλλον του ψαρά, για το επάγγελμά μου, γιατί αν δεν υπάρξουν απαγορεύσεις, δεν θα υπάρξουν ξανά εργαλεία. Ούτε παραδοσιακά, ούτε παράκτια, ούτε τίποτα. Θα τα βλέπουμε στις φωτογραφίες και στα καρτ-ποστάλ.”

Τι έχετε να πείτε στον κόσμο, πώς μπορούν να βοηθήσουν;

“Να μας προτιμήσουν κι εμάς, να φύγουν από τις υπεραγορές, τις ιχθυοκαλλιέργειες, τους μεγαλομανάβηδες, να πάνε όπου μπορούν και βλέπουν θάλασσα. Σίγουρα θα υπάρχει επαγγελματίας ψαράς και παράκτιος, ας πάνε να αγοράσουν από εκεί τα ψάρια και θα δουν τη διαφορά και την ποιότητα… Θα δουν μεγάλη διαφορά, θα ενισχύσουν τον κάθε ψαρά που υπάρχει σε όλη την Ελλάδα και θα δούμε κι εμείς μία άσπρη μέρα.”

Το πρόγραμμα «Ένα Κουτί Θάλασσα» ξεκίνησε και πάλι, με νέα χαρακτηριστικά! Δες τις βελτιώσεις και στήριξε αυτή την προσπάθεια για να έχεις φρέσκα, ποιοτικά ψάρια σε 24 ώρες από τη στιγμή που αλιεύθηκαν και να προστατεύσεις τη θάλασσα. Σε αυτό το πρόγραμμα, συμμετέχεις ενεργά και διαμορφώνεις την προσπάθεια μαζί με τους ψαράδες χαμηλής έντασης. Έλα μαζί μας για μία αγορά που βασίζεται στον σεβασμό και τις ανθρώπινες σχέσεις.

ΠΗΓΗ: GREENPEACE
Πηγή: Skai.gr