Θου... Κύρι(λλ)ε!

Σε Τσεχία, Πολωνία και Ρουμανία συνεχίζει το καταστροφικό της πέρασμα η καταιγίδα Κύριλλος, όπως την ονόμασαν γερμανοί μετεωρολόγοι, αφού πρώτα προκάλεσε ανυπολόγιστες καταστροφές σε Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία και Ολλανδία. Σύμφωνα, πάντως, με τους έλληνες μετεωρολόγους, ο Κύριλλος δεν πρόκειται να επηρεάσει τη χώρα μας.

Τις τελευταίες ώρες ο Κύριλλος πλήττει τη Ρουμανία. Στην Τρανσυλβανία έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στο οδικό δίκτυο, ενώ λόγω των ισχυρών ανέμων, κλειστά παρέμειναν τα λιμάνια της Μαύρης θάλασσας.

Οι αρχές καλούν τους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, καθώς μπορεί να τραυματιστούν λόγω πιθανής πτώσης δέντρων από τους ισχυρούς ανέμους.

Περίπου 23.000 Βρετανοί στη νοτιοανατολική Βρετανία , παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των συνεργείων να αποκαταστήσουν τις ζημιές, εκτιμάται ότι η ηλεκτροδότηση δε θα αποκατασταθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Οι νεκροί στις χώρες της δυτικής και κεντρικής Ευρώπης ξεπερνούν τους 40.

Στη Βρετανία ένα δίχρονο αγόρι περιλαμβάνεται μεταξύ των τουλάχιστον 10 θυμάτων της κακοκαιρίας, ενώ τα 26 μέλη ενός φορτηγού πλοίου που βυθίσθηκε στη Μάγχη διασώθηκαν χάρη στην επέμβαση γάλλων και άγγλων διασωστών με ελικόπτερα.

Στη Γερμανία, όπου οι άνεμοι έφτασαν σε ταχύτητες έως και 202 χιλιομέτρων, οι αρχές αποδίδουν το θάνατο τουλάχιστον δέκα ανθρώπων στην ξαφνική καταιγίδα. Σε πολλές γερμανικές πόλεις ξεριζώθηκαν δέντρα, καταστράφηκαν τμήματα του δικτύου ηλεκτροδότησης και εκατοντάδες άνθρωποι που επρόκειτο να ταξιδέψουν με τρένα αναγκάστηκαν να ζητήσουν καταφύγιο στους σιδηροδρομικούς σταθμούς.

hspace=4 Στο Βερολίνο, λόγω των καταρρακτωδών βροχοπτώσεων σημειώθηκαν σοβαρές πλημμύρες και πάνω από 1500 πυροσβέστες βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας.

Στη Γαλλία, σκοτώθηκε τουλάχιστον μία γυναίκα, όταν στύλος του δικτύου ηλεκτροδότησης έπεσε στο αυτοκίνητο που οδηγούσε, κοντά στη Λιλ. Στην ίδια πόλη αγνοείται η τύχη μιας εργαζόμενης σε υφαντουργείο, όπου κατέρρευσε η στέγη λόγω των θυελλωδών ανέμων.

Στην Ολλανδία, οι θυελλώδεις άνεμοι και οι καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις προκάλεσαν το θάνατο τουλάχιστον τριών ανθρώπων. Οι αρμόδιες υπηρεσίες ζήτησαν από τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους και τους οδηγούς να αποφύγουν να κυκλοφορούν στους δρόμους.

Στην Πολωνία σκοτώθηκε ένας χειριστής γερανού, όταν λόγω των ανέμων γκρεμίστηκε ο γερανός που βρισκόταν σε ύψος 25 μέτρων. Το δυστύχημα έγινε στο Κατοβίτσε και προκάλεσε επίσης τον τραυματισμό άλλου ενός εργάτη.

Στην Ουγγαρία, η Αρχή Διαχείρισης Καταστροφών επισήμανε στους πολίτες ότι θα ήταν καλύτερο να παραμείνουν στα σπίτια τους, ενώ οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι τα σοβαρότερα προβλήματα θα προκληθούν την Παρασκευή το πρωί.

hspace=4 Προβλήματα και στις συγκοινωνίες. Στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας, ένα φορτηγό πλοίο λόγω της κακοκαιρίας έπεσε πάνω σε πετρελαϊκό τερματικό σταθμό με συνέπεια να χυθούν στη θάλασσα περίπου 800 κυβικά μέτρα αργού πετρελαίου.

Στη Γερμανία, οι λιμενικές αρχές απαγόρευσαν τον απόπλου πλοίων, ενώ οι σιδηρόδρομοι δεν λειτούργησαν σε όλη τη χώρα, ενώ ο κεντρικός σιδηροδρομικός σταθμός του Βερολίνου παραμένει κλειστός καθώς κατέρρευσε ένα δοκάρι, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία.

Στο Λονδίνο, ακυρώθηκαν πάνω από 100 εσωτερικές και ευρωπαϊκές πτήσεις λόγω του καιρού. Προβλήματα παρατηρήθηκαν και σε άλλα αεροδρόμια της Ευρώπης.
Πηγή: skai.gr