Η Ηγουμενίτσα στα ευρωπαϊκά βραβεία για τη βιώσιμη κινητικότητα

Η πόλη της Ηγουμενίτσας συμπεριλαμβάνεται στις 3 φιναλίστ ευρωπαϊκών πόλεων που η Κομισιόν επέλεξε για το βραβείο βιώσιμης αστικής κινητικότητας.

Η Ηγουμενίτσα επιλέχθηκε ανάμεσα σε 24 ευρωπαϊκές πόλεις που έχουν καλές πρακτικές στις αστικές μεταφορές.

Η ελληνική πόλη σημείωσε μεγάλη επιτυχία χάρη στις έντονες προσπάθειες που έγιναν για την ευαισθητοποίηση των κατοίκων για τα οφέλη της βιώσιμης κινητικότητας.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η τελετή βράβευσης θα γίνει στις Βρυξέλλες στις 21 Μαρτίου 2018.
Ταυτόχρονα, ανακοινώθηκαν και οι finalists του Βραβείου EΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ 2017 (EUROPEAN MOBILITY WEEK 2017) EMW και του Βραβείου ΣΧΕΔΙΩΝ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΒΑΚ (Sustainable Urban Mobility Plan - SUMP).
Το βραβείο EUROPEAN MOBILITY WEEK αποδίδεται στις τοπικές αρχές που επέδειξαν σημαντικές προσπάθειες για την προώθηση της αειφόρου αστικής κινητικότητας, ενώ το SUMP επιβραβεύει τον καλύτερο βιώσιμο προγραμματισμό για την αστική κινητικότητα.
Για πρώτη φορά φέτος δημιουργήθηκε ειδική κατηγορία βραβείων EUROPEANMOBILITYWEEK που αφορά τις πόλεις με λιγότερους από 50.000 κατοίκους, αναγνωρίζοντας τα ξεχωριστά και μοναδικά επιτεύγματα βιώσιμης κινητικότητας των μικρότερων πόλεων στην Ευρώπη. Στην κατηγορία αυτή ξεχωρίζει στην τελική τριάδα, ανάμεσα σε 24 πόλεις που πληρούσαν τα κριτήρια βράβευσης, η πόλη της Ηγουμενίτσας. Στην ίδια κατηγορία εξαιρετικές επιδόσεις είχαν η Σάμος, οι Δελφοί και ο Άλιμος.
Συγκεκριμένα, οι τρεις finalists για την κατηγορία EUROPEANMOBILITYWEEK Award 2017 Smaller Municipalities είναι οι:
• Ηγουμενίτσα (Ελλάδα)
• Lindau (Γερμανία)
• Tivat (Μαυροβούνιο)

Η πόλη της Ηγουμενίτσας σημείωσε μεγάλη επιτυχία χάρη στις έντονες προσπάθειες που έγιναν για την ευαισθητοποίηση όσον αφορά τα οφέλη της βιώσιμης κινητικότητας των κατοίκων της, καθώς και των κατοίκων των κοντινών πόλεων και οικισμών (πρόκειται για πρωτεύουσα νομού και λιμάνι με πολύ έντονες και σημαντικές υπεραστικές διασυνδέσεις). Η πόλη Lindau της Γερμανίας υλοποίησε μια σειρά από εντυπωσιακά μόνιμα μέτρα (ειδικότερα για χώρους στάθμευσης). Τέλος, οι κριτές επέλεξαν την πόλη Tivat για τις επιδόσεις της σε δράσεις ευαισθητοποίησης των πολιτών.

Όλες οι πόλεις που καταρτίζουν την τελική λίστα επιλέχθηκαν από ανεξάρτητη ομάδα εμπειρογνωμόνων για την κινητικότητα και τις μεταφορές που αποτελείται από τους:
- CynthiaBonsignore, Διεθνής Ένωση Δημοσίων Μεταφορών (UITP)
- FreyadeMuynck, Διαχείριση των διαδρομώνκινητικότητας
- NiccoloPanozzo, Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ποδηλατών (ECF)
- RobertPressl, FGM-AMOR.

Πηγή: Γιώργος Κεραμιτζόγλου