Οι πόλεις της Γερμανίας έχουν το δικαίωμα να απαγορεύουν αυτοκίνητα ντίζελ

Οι πόλεις της Γερμανίας έχουν το δικαίωμα να απαγορεύσουν σε πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα να κυκλοφορούν στους δρόμους τους, αποφάσισε το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της χώρας.

Περίπου 70 γερμανικές πόλεις έχει διαπιστωθεί πως υπερβαίνουν τα επιτρεπτά όρια που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για το τοξικό οξείδιο του αζώτου, το οποίο περιέχονται στις εκπομπές των ντιζελοκινητήρων.

Η απόφαση μπορεί να έχει βαθιές συνέπειες για τα εκατομμύρια πετρελαιοκίνητα που κυκλοφορούν στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Η απόφαση του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου της Λειψίας δεν διατάσσει μεν οποιαδήποτε κοινότητα να απαγορεύσει τα οχήματα ντίζελ, όμως στην πράξη επιτρέπει στις απανταχού τοπικές Αρχές να επιβάλλουν απαγορεύσεις ανεξάρτητα από την ομοσπονδιακή νομοθεσία για τα όρια περιβαλλοντικών ρύπων.

Η υπόθεση πηγάζει από τη δικαστική διαμάχη της περιβαλλοντικής οργάνωσης DUH με τις πόλεις της Στουτγάρδης και του Ντίσελντορφ, όπου οι ρύποι υπερβαίνουν κατά πολύ τα επιτρεπτά όρια.

Πρωτοβάθμια δικαστήρια είχαν αποδεχτεί τη μήνυση της οργάνωσης, η οποία ζητούσε απαγορεύσεις πετρελαιοκίνητων, με συνέπεια τα κρατίδια της Βάδης - Βυρτεμβέργης και Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας να ασκήσουν έφεση, οδηγώντας την υπόθεση στο δικαστήριο της Λειψίας.

Τα ντιζελοκίνητα αυτοκίνητα βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής στη Γερμανία την τελευταία διετία, μετά την αποκάλυψη ότι η Volkwagen είχε εγκαταστήσει σε περισσότερα από δέκα εκατομμύρια οχήματα ειδικό λογισμικό που απέκρυπτε το πόσο ρυπογόνα ήταν στο δρόμο, αλλά ήταν σχεδιασμένο να «ξεγελά» τους ειδικούς ελέγχους.
Πηγή: skai.gr