Πρόστιμα τουλάχιστον 5 εκατ. επέβαλε το Ευρωδικαστήριο για το Θριάσιο

Πρόστιμο 5 εκατομμυρίων ευρώ και επιπλέον οικονομικές ποινές ανά εξάμηνο επέβαλε στην Ελλάδα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, καθώς έκρινε πως η χώρα μας δεν έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της για διαχείριση των αστικών λύματα στο Θριάσιο Πεδίο.

Πρόκειται για τη δεύτερη καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωδικαστήριο για την υπόθεση του Θριασίου. Η πρώτη απόφαση χρονολογείται από το 2004, όμως, μετά από νέα προσφυγή της Κομισιόν, η έδρα διαπίστωσε πως η Αθήνα δεν έχει συμμορφωθεί πλήρως παρά τα 14 χρόνια που έχουν παρέλθει.

Εκτός από το βασικό πρόστιμο των 5 εκατ. ευρώ
το Δικαστήριο έκρινε πως η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώνει εφεξής έως και 3,28 εκατ. ευρώ επιπλέον ποινή για κάθε εξάμηνο που δεν υλοποιεί τις υποχρεώσεις της.

Το ύψος του επιπλέον προστίμου θα μπορεί να μειωθεί, ανάλογα με την πρόοδο που θα έχει σημειωθεί ανά εξάμηνο στα απαραίτητα έργα.

Σύμφωνα με το Δικαστήριο η κύρια εκκρεμότητα είναι η ολοκλήρωση του συστήματος αποχέτευσης στην ευρύτερη περιοχή της Ελευσίνας. Συγκεκριμένα, η Κάτω Ελευσίνα δεν έχει ακόμα δευτερεύον αποχετευτικό δίκτυο ενώ σχεδόν το ήμισυ του πληθυσμού του Θριασίου δεν είναι ακόμη συνδεδεμένο στο τριτοβάθμιο δίκτυο.

Μία ακόμα αιτία για την επιβολή της νέας τιμωρίας στην Ελλάδα είναι ότι ο σταθμός επεξεργασίας των αστικών λυμάτων στο Θριάσιο τέθηκε σε λειτουργία περισσότερα από δύο χρόνια μετά την προθεσμία που είχε οριστεί με την απόφαση του 2004.
Πηγή: skai.gr