Ουίκι: Η πρώτη όρκα που μιλάει την ανθρώπινη γλώσσα

Μια όρκα που μπορεί να βγάζει ήχους, οι οποίοι μιμούνται ορισμένες ανθρώπινες λέξεις, είναι η πρώτη που έχει καταφέρει κάτι τέτοιο, όπως ανέφεραν επιστήμονες που έκαναν τη σχετική εκπαίδευση και τις ηχογραφήσεις σε ενυδρείο στην Αντίμπ της Γαλλίας.

Η 14χρονη θηλυκή όρκα Ουίκι «λέει» αγγλικές λέξεις όπως "hallo" και "bye bye", ενώ μετρά και ένα-δύο-τρία ("one, two, three"). Μερικές φορές μάλιστα, καταφέρνει να μιμηθεί μια λέξη με την πρώτη κιόλας προσπάθεια.

Οι φάλαινες είναι ένα από τα λίγα ζώα, πέρα από τον άνθρωπο, που μαθαίνουν να παράγουν νέους ήχους απλώς ακούγοντάς τους. Από τα ζώα, τα πιο ικανά σε αυτό είναι τα θαλάσσια θηλαστικά, τα δελφίνια και ορισμένες φάλαινες όπως οι μπελούγκα. Το ίδιο κάνουν μερικά πουλιά όπως οι παπαγάλοι, κάποια κοράκια, οι ελέφαντες και οι ουρακοτάγκοι.

Οι όρκες αναφέρονται και ως «φάλαινες δολοφόνοι», αλλά στην πραγματικότητα είναι το μεγαλύτερο είδος δελφινιού και όχι φάλαινες. Ζουν σε ομάδες, κάθε μία από τις οποίες έχει τη δική της ξεχωριστή «διάλεκτο», καθώς η μία όρκα μιμείται την άλλη στην παρέα. Οι ήχοι τους δημιουργούνται από τις οπές που έχουν για να αναπνέουν και να φυσούν το νερό προς τα έξω. Οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι αν και άλλες όρκες θα μπορούσαν να «μιλήσουν» ανθρώπινα όπως η Ουίκι.

Ένας από τους ερευνητές, ο δρ Χοσέ 'Αμπραμσον του Πανεπιστημίου Κομπλουτένσε της Μαδρίτης, δήλωσε ότι κάποιες στοιχειώδεις «συνομιλίες» με την Ουίκι μπορεί κάποια μέρα να είναι δυνατές. «Δεν είναι αδιανόητο. Έχει γίνει στο παρελθόν με ένα διάσημο γκρί παπαγάλο και με δελφίνια, χρησιμοποιώντας την αμερικανική νοηματική γλώσσα», ανέφερε.

Οι ερευνητές από τέσσερις χώρες (Βρετανία, Γερμανία, Ισπανία και Χιλή), με επικεφαλής τον καθηγητή Τζόζεπ Κολ του Πανεπιστημίου Σεντ 'Αντριους της Σκωτίας, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας Proceedings of Royal Society B της Βασιλικής Εταιρείας επιστημών της Βρετανίας.

Ο Κολ ξεκαθάρισε ότι αποκλείεται οι όρκες να καταλαβαίνουν τις ανθρώπινες λέξεις. «Δεν έχουμε καμία ένδειξη τι σημαίνει π.χ. το γειά», δήλωσε στη «Γκάρντιαν».
Πηγή: skai.gr