Το «έστρωσε» στη Σαχάρα - Χιονάνθρωποι στην «πύλη της Ερήμου» Άιν Σέφρα

Μάρτυρες του πιο σπάνιου μετεωρολογικού φαινομένου στη Σαχάρα έγιναν την Κυριακή οι κάτοικοι της Αλγερίας, που είδαν τους εμβληματικούς αμμόλοφους της ερήμου καλυμμένους με χιόνι.

Όπως μεταδίδουν τα τοπικά μέσα, σε ορισμένα σημεία η συγκέντρωση του χιονιού ξεπερνούσε ακόμα και το μισό μέτρο – περισσότερο δηλαδή χιόνι και από όσο έπεσε μέσα στην εβδομάδα στις γαλλικές Άλπεις.




Το φαινόμενο αυτό έχει συμβεί δύο ακόμα φορές τα τελευταία 38 χρόνια στην Άιν Σέφρα: μία το 1979 και μία το 2016.

Αρκετοί είναι οι κλιματολόγοι που υποστηρίζουν πως οι δύο τελευταίες, «κοντινές» μεταξύ τους χιονοπτώσεις είναι ενδεικτικές της ραγδαίας, παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής που οφείλεται εν πολλοίς στην υπερθέρμανση του πλανήτη.



Αν και οι χειμώνες στην Άιν Σέφρα είναι διαχρονικά κρύοι, οι κάτοικοι δεν έχουν συνηθίσει να αντιμετωπίζουν χιόνι με αποτέλεσμα, τα αυτοκίνητα και τα λεωφορεία να παραμείνουν ακινητοποιημένα εκείνη τη μέρα.

Όπως εξηγούν οι μετεωρολόγοι, τα υψηλά βαρομετρικά της Ευρώπης οδήγησαν ψυχρά κύματα αέρα στην Αφρική και την έρημο της Σαχάρας, όπου μία μάζα ψυχρού αέρα ανέβηκε έως τα 1.081 μέτρα, στην πόλη της Άιν Σέφρα που περικλείεται από τα βουνά της οροσειράς του Άτλαντα.



Η πρόσφατη χιονόπτωση στους ερυθρούς αμμόλοφους συμπίπτει χρονικά με τα ακραία καιρικά φαινόμενα και σε άλλες γωνιές του πλανήτη. Η ανατολική ακτή των ΗΠΑ εξακολουθεί να πλήττεται από το σφοδρότατο κύμα ψύχους της καταιγίδας Grayson ενώ το Σίδνεϊ της Αυστραλίας καταγράφει τις υψηλότερες θερμοκρασίες των τελευταίων 80 ετών, με 47,5 βαθμούς Κελσίου.

Η Άιν Σέφρα, γνωστή και ως η Πύλη της Ερήμου, δικαιολόγησε το «παρατσούκλι» της και σε αυτή την περίπτωση αφού το χιόνι εξαφανίστηκε το ίδιο απόγευμα, επιτρέποντας στα παιδιά της πόλης να στήσουν τους χιονάνθρωπούς τους μόνο για λίγες ώρες, πριν αυτοί απορροφηθούν από τους αμμόλοφους μέσα στην ίδια ημέρα. 
Πηγή: skai.gr - Πάνος Σάκκας