Οικοσυστήματα με βάση το μεθάνιο στις σπηλιές του Γιουκατάν

Οικοσυστήματα με βάση το μεθάνιο και τον διαλυμένο οργανικό άνθρακα ανακάλυψε διεθνής ερευνητική ομάδα, σε υποβρύχιες σπηλιές της χερσονήσου του Γιουκατάν.

Παρουσιάζοντας παρόμοια εικόνα με τα οικοσυστήματα στα μεγαλύτερα βάθη των ωκεανών, η βάση της τροφικής αλυσίδας σε αυτές τις σπηλιές είναι το μεθάνιο, όπως παρατήρησε μία δεκαμελής επιστημονική ομάδα με ερευνητές από τις ΗΠΑ, τη Νορβηγία, την Ολλανδία, το Μεξικό και την Ολλανδία.

«Η ανακάλυψη ότι το μεθάνιο και άλλες μορφές διαλυμένης οργανικής ύλης είναι το θεμέλιο του τροφικού ιστού σε αυτές τις σπηλιές, εξηγεί γιατί τα ζώα που είναι προσαρμοσμένα σε σπήλαια είναι σε θέση να ευδοκιμήσουν σε έναν υδάτινο βιότοπο χωρίς εμφανή ίχνη τροφής» εξηγεί ο ερευνητής Ντέιβιντ Μπράνκοβιτς, του πανεπιστημίου Τέξας A&M.

Η επιτόπια έρευνα επικεντρώθηκε στο δίκτυο σπηλαίων Οξ Μπελ Χα, υπόγειας έκτασης περίπου 1.500 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Το μεθάνιο σχηματίζεται φυσικά μέσα σε αυτές τις σπηλιές και καθώς μετακινείται προς τα κάτω, είναι διαθέσιμο για τα βακτήρια και τα μικρόβια των σπηλαίων.

Παρά το γεγονός ότι η βλάστηση και άλλα οργανικά υπολείμματα είναι βασική πηγή τροφής των μικροοργανισμών στις σπηλιές, το μεθάνιο αποδεικνύεται εξίσου σημαντικό για το οικοσύστημα.

Χαρακτηριστικό άλλωστε είναι και ένα είδος γαρίδας που έχει πλέον προσαρμοστεί στη ζωή των σπηλαίων και εξασφαλίζει το 20% της τροφής του από το μεθάνιο.
Πηγή: skai.gr