Παγκόσμια Τράπεζα: Τέλος στη χρηματοδότηση υδρογονανθράκων από το 2019

Η Παγκόσμια Τράπεζα θα σταματήσει να χρηματοδοτεί αποστολές εντοπισμού και επιχειρήσεις εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου το 2019, όπως ανακοινώθηκε στην Διάσκεψη «One Plus Summit» στο Παρίσι, σε μία προσπάθεια για στροφή προς τις πηγές ενέργειας που είναι φιλικότερες προς το περιβάλλον.

Όπως διευκρινίζει η Παγκόσμια Τράπεζα, η χρηματοδότηση για την μεταφορά φυσικού αερίου θα γίνεται μόνο κατ’ εξαίρεση από το 2019 και μετά, για την ενεργειακή επάρκεια των φτωχότερων κρατών.

Χρηματοδότηση 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε 150 πόλεις

Η αύξηση της χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ήταν ένα από τα βασικά θέματα που απασχόλησαν τις πρώτες συζητήσεις στη Διάσκεψη. Μάλιστα μετά το πέρας των πρώτων εργασιών, ο Όμιλος της Παγκόσμιας Τράπεζας ανακοίνωσε μία πρωτοβουλία για την παροχή τεχνοοικονομικής βοήθειας 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σε 150 πόλεις που προωθούν πρωτοβουλίες «πράσινης» ανάπτυξης. 

Πενήντα αρχηγοί κρατών, δήμαρχοι μεγάλων πόλεων, επικεφαλής κεντρικών τραπεζών και επιχειρηματίες και ΜΚΟ, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Γάλλου προέδρου Εμάνουελ Μακρόν, δύο χρόνια μετά την Συμφωνία των Παρισίων που προβλέπει ένα κοινό, παγκόσμιο σχέδιο δράσης απέναντι στις δυσοίωνες προοπτικές της κλιματικής αλλαγής. 



Άλλα θέματα που απασχόλησαν τη διάσκεψη ήταν η οικολογική χρηματοδότηση για μια βιώσιμη οικονομία, η επιτάχυνση των περιφερειακών δράσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και η ενίσχυση των σχετικών δημόσιων πολιτικών.

Ο κ. Μακρόν επιτέθηκε στην κυβέρνηση των ΗΠΑ χαρακτηρίζοντας «τρομερά επιθετικό» εκ μέρους τους, ότι αποφάσισαν να φύγουν και να επαναδιαπραγματευούν τη συμφωνία. Στη διάσκεψη έδωσε το παρόν και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, που , στον Τραμπ και στην επιλογή της κυβέρνησης του να οπισθοχωρήσουν από την Συμφωνία για το Κλίμα,

«Μύδροι» και από τον ΥΠΕΞ του Ομπάμα, Τζον Κέρρυ


Σε αυτήν την «στρογγυλή τράπεζα» συμμετείχε και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ (επί προέδρου Ομπάμα), Τζον Κέρρυ, που επιτέθηκε ευθέως στην κυβέρνηση Τραμπ και την επιλογή της να οπισθοχωρήσει από την Συμφωνία για το Κλίμα.

«Μπορεί μία χώρα να μην συμμετέχει, η Αμερική, αλλά υπάρχουν τουλάχιστον 50 χώρες που είναι ευαισθητοποιημένες για το Κλίμα καθώς και πάρα πολλοί δήμαρχοι και επιχειρηματίες», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Το παρόν έδωσε και ο πρώην κυβερνήτης της Καλιφόρνια και δημοφιλής ηθοποιός, Άρνλοντ Σβαρτσενέγκερ.


Πηγή: skai.gr - Πάνος Σάκκας