«Μακρινή» η προέλευση του ραδιενεργού ισοτόπου πάνω από την Ευρώπη

Το ραδιενεργό ισότοπο ρουθήνιο -106 (Ru-106) που εντοπίστηκε σε «εξαιρετικά χαμηλή συγκέντρωση» στην ατμόσφαιρα πάνω από την Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δεν συνιστά «κανέναν απολύτως κίνδυνο» για τη δημόσια υγεία, διαβεβαίωσε εκ νέου ο διευθυντής ερευνών στο εργαστήριο ραδιενέργειας περιβάλλοντος του Δημόκριτου, Κώστας Ελευθεριάδης, μιλώντας στην τηλεόραση του Αντ1.

Όπως εξήγησε ο κ. Ελευθεριάδης, το τεχνητό ισότοπο ανιχνεύθηκε πρώτα πάνω από το Μιλάνο και στη συνέχεια επιβεβαιώθηκε η ύπαρξή του και πάνω από την Ελλάδα, τη Σλοβενία, την Ελβετία, τη Γερμανία, τη Φινλανδία και την Αυστρία.

Η προέλευσή του ισοτόπου που χρησιμοποιείται για ιατρικούς σκοπούς παραμένει ακόμα άγνωστη, με τους ειδικούς να εκτιμούν πως η απελευθέρωσή του στην ατμόσφαιρα έγινε εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από την Ευρώπη.

«Για εκείνη την (άγνωστη) περιοχή έχει σημασία, αλλά για την Ευρώπη δεν έχει καμία ραδιολογική σημασία», είπε ο κ. Ελευθεριάδης.

Εκπρόσωπος της γερμανικής υπηρεσίας προστασίας από την Ακτινοβολία, άφηνε νωρίτερα ανοικτό το ενδεχόμενο η έκλυση να συνέβη στα νότια Ουράλια χωρίς να αποκλείει και άλλες περιοχές στη νότια Ρωσία.

Σε κάθε περίπτωση πάντως αποκλείεται το ενδεχόμενο ατυχήματος σε πυρηνικό σταθμό παραγωγής ενέργειας, καθώς σε αυτή την περίπτωση δεν θα είχαν ανιχνευθεί μόνο ισότοπο ρουθηνίου αλλά και άλλα στοιχεία.

Η κατάσταση παρακολουθείται συνεχώς από τους επιστήμονες οι οποίοι διαβεβαιώνουν πως δεν χρειάζεται η λήψη κάποιου προληπτικού μέτρου για τους πολίτες ή το περιβάλλον.
Πηγή: skai.gr - Πάνος Σάκκας