Mάλτα: Φιλόδοξες δεσμεύσεις για το περιβάλλον από Ελλάδα και άλλες χώρες

Στη Μάλτα οι χώρες που συμμετέχουν στη διεθνή διάσκεψη για την προστασία των θαλασσών, συνεχίζουν να ανακοινώνουν φιλόδοξες δεσμεύσεις για τον τερματισμό της υπεραλίευσης για την αντιμετώπιση της ρύπανσης για την προστασία της βιοποικιλότητας.

Στόχος η μετάβαση σε ένα νέο βιώσιμο σχέδιο ανάπτυξης, της γαλάζιας ανάπτυξης η οποία θα διασφαλίζει την υγεία των θαλασσίων οικοσυστημάτων, την επάρκεια ιχθυαποθεμάτων και την οικονομική επιβίωση των παράκτιων περιοχών.

Ειδικότερα:

Ελλάδα: μέσω της πρέσβειρας της Ελλάδας στη Μάλτα η χώρα μας δεσμεύτηκε να αυξήσει το ποσοστό των προστατευόμενων θαλασσίων περιοχών από 6%σε 17%. Πρόκειται για περιοχές που ήδη ανήκουν στο δίκτυο Natura 2000, αλλά δεν έχουν θεσμοθετηθεί μέτρα για την προστασία τους.

Επίσης, η Ελλάδα δεσμεύτηκε να προχωρήσει και να ολοκληρώσει τον Θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό μέχρι το 2021. Δεδομένου ότι η Ελλάδα διαθέτει 18.400 χιλιόμετρα ακτογραμμής , το θαλάσσιο χωροταξικό θα καθορίσει το είδος των δραστηριοτήτων που θα μπορούν να αναπτυχτούν σε κάθε θαλάσσια περιοχή της χώρας.

Μάλτα: Δημιουργία θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής που αντιστοιχεί στο 30% της συνολικής θαλάσσιας έκτασης της χορήγηση οικονομικών κίνητρων στους πολίτες προκειμένου να συλλέγουν και να ανακυκλώνουν τα πλαστικά τους με στόχο τη μείωση της πλαστικής ρύπανσης κατά 70%.

Σουηδία: ανακοίνωσε χρηματοδότηση 53 εκατ. ευρώ εντός του 2017 για την αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης.

Γερμάνια: ανακοινώσε την πρωτοβουλία να εντάξει στην ατζέντα των G20 ένα σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης, ενώ παράλληλα δεσμεύτηκε να χρηματοδοτήσει με 30 εκατ. ευρώ δράσεις για βιώσιμη αλιεία και προστασία της θαλασσιάς βιοποικιλότητας.

Γαλλία: ανακοινώσε την πλήρη απαγόρευση πλαστικών μιας χρήσης όπως τα πλαστικά ποτήρια και πλαστικά πιάτα μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2020 αλλά και την απαγόρευση πώλησης προϊόντων τα οποία περιέχουν μικροπλαστικά. Παράλληλα, δεσμεύτηκε για την απόσυρση γερασμένων σκαφών αναψυχής καθώς και την διάλυση τους σύμφωνα με τους περιβαλλοντικούς κανόνες. Τέλος ανακοινώσε και την επέκταση των θαλασσίων προστατευόμενων περιοχών που πλέον θα προσεγγίζουν το 32%.

Ισπανια: Τη δημιουργία μιας προστατευόμενης θαλάσσιας περιοχής έκτασης 46.000 τετραγωνικών χιλιόμετρων ανακοινώσε ο εκπρόσωπος της Ισπανικής κυβέρνησης τερματίζοντας έτσι τα σχεδία για εξόρυξη πετρελαίου στην. ίδια θαλασσιά περιοχή Επίσης δεσμεύτηκε για τη χρηματοδότηση με 50 εκατ. ευρώ για την περαιτέρω αύξηση των θαλασσίων προστατευόμενων περιοχών.

Το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοινώσε χρηματοδοτήσεις για αντιμετώπιση θαλάσσιας ρύπανσης αλλά και την απαγόρευση των μικροαστικών από όλα τα καλλυντικά και ειδή προσωπικής υγιεινής.

Τέλος, τόσο η Παγκόσμια Τράπεζα όσο και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα επενδύσεων ανακοίνωσαν γενναίες χρηματοδοτήσεις για την ενθάρρυνση της γαλάζιας βιώσιμης ανάπτυξης.
Πηγή: skai.gr - Κατερίνα Χριστοφιλίδου, Μάλτα